ČT: Šéf uherskohradišťské policie čelí podezření, že řídil opilý

Polichno - Šéfa uherskohradišťské policie Bronislava Šabršulu našla noční hlídka spícího za volantem osobního auta. Dechovou zkoušku i krevní testy na alkohol odmítl. Na linku 158 ale volal svědek, který viděl, jak jeho vůz na silnici nebezpečně kličkuje, policie proto hledá důkazy, zda za volantem skutečně seděl vedoucí uherskohradišťské policie, případně zda řídil pod vlivem alkoholu.

„Policie obdržela oznámení, že ve směru od Luhačovic na Polichno jede vozidlo a způsob jízdy naznačuje, že řidič by mohl být pod vlivem návykové látky. Oznamovatel popsal jízdu vozidla, přičemž vzniklo důvodné podezření, že řidič není v pořádku,“ přiznal Václav Karkoška, vedoucí zlínské policie.

„Na vozidle bylo uražené venkovní zpětné zrcátko na straně řidiče,“ popsal jedinou škodu Karkoška, který zároveň potvrdil, že ve vozidle hlídka našla spícího muže s vyšší policejní hodností. Za odmítnutí alkoholového testu může Šabršulovi hrozit kázeňský trest.

„Byl jsem pouze spolujezdec ve vozidle, které není moje. Ano, vozidlo bylo zaparkované v nešťastné pozici. Řídila ho osoba mně blízká, ale nepohodli jsme se. Řidička proto zastavila vozidlo a odešla z něj,“ hájil se dnes Šabršula. „Myslím si, že od začátku bylo jasné, že jsem vozidlo neřídil. Na místo řidiče jsem si potom přesedl, protože jsem zjistil, že je tam rozbité zrcátko,“ tvrdil šéf uherskohradišťské policie.

Kdo je Bronislav Šabršula?

Vedoucí uherskohradišťské policie, plukovník Bronislav Šabršula, pracuje u policie od roku 1986. Osmačtyřicetiletý Šabršula zastává funkci vedoucího od začátku letošního roku, na post se vrátil po roční přestávce, kdy pracoval coby zástupce vedoucího. V 90. letech Šabršula působil například na Ústředně kriminální policie v Praze, poté se přesunul do Vizovic a Zlína. Plukovník Šabršula má osvědčení pro práci s utajovanými informaceni na úrovni "tajné".

„Naše hlídka tohoto muže našla ve chvíli, kdy spal za volantem. Odmítl dechovou zkoušku i lékařské vyšetření. Máme proto podezření, že muž řídil,“ netajila se mluvčí zlínské policie Jana Macalíková. „Pokud by se neprokázalo, že řídil přímo on, musí policii sdělit, kdo vozidlo řídil. Pokud by to neudělal, pamatuje na to finanční postih,“ vysvětlil advokát Jakub Keresteši. Bronislav Šabršula dnes nastoupil na nemocenskou, vyšetřování přestupku proto dál nepokročilo.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Návrat ze „studijního pobytu“

Se jménem Bronislava Šabršuly se pojí i spory v čele uherskohradišťské policie. Vedoucím tohoto oddělení se Šabršula stal v roce 2009. Na podzim roku 2012 byl ale ze své funkce odvolán a převelen ke „studijnímu pobytu“ na krajské policejní ředitelství ve Zlíně. Podle neoficiálních informací stál za odvoláním jeho nesouhlas s postupem krajského vedení policie ve Zlíně. Nelíbilo se mu například snižování policejních stavů.

Do čela uherskohradišťské policie se tak v roce 2013 postavil Tomáš Indra, ve funkci ale dlouho nezůstal. Po roce se na své původní místo opět vrátil Bronislav Šabršula, a to z rozhodnutí tehdejšího ministra vnitra v demisi Martina Peciny. Šabršula si ministrovi stěžoval na šikanu ze strany zlínských nadřízených. Pecina vyhověl jeho stížnosti a Šabršulu převelel zpět do Uherského Hradiště.