Část Lužické nemocnice se uzavře. Kvůli insolvenci zůstanou prázdná lůžka na interně i chirurgii

Některá oddělení Lužické nemocnice a polikliniky v Rumburku od soboty pozastaví svůj provoz. Vyplývá to z rozhodnutí insolvenční správkyně Martiny Jinochové Matyášové. Omezení se týká interního i chirurgického oddělení lůžkové péče; dočasně se uzavře také chirurgická ambulance. Interní ambulance bude otevřená pouze ve všední dny do 15 hodin. Ostatní provozy a ordinace zůstanou beze změny, nemocnice by měla také dokončit naplánované výkony.

Důvodem pozastavení provozu některých oddělení je podle insolvenční správkyně nedostatek personálu. Změny budou platit od 1. února.

Lužická nemocnice poskytuje zdravotní péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Podle rumburského starosty Lumíra Kuse (ANO) akutní péči zajistí nemocnice v jiných městech.

Rumburský zastupitel Darek Šváb (za Rumburáci.cz) ve čtvrtek na zasedání zastupitelstva mluvil o nemocné lékařce z oddělení chirurgie. „Paní doktorka zkolabovala začátkem ledna, takže teď je v léčení. Až se vrátí, tak chirurgická ambulance bude otevřena,“ řekl. Dodal, že akutní péči zatím budou nahrazovat nemocnice v okolí, v Rumburku bude 60 lůžek péče následné.

Lékař a zastupitel Petr Vondráček (ČSSD -BEZPP) kritizoval koncepci nemocnice. Podle něj chybí v Rumburku pohotovost, následná péče bude podle něj sloužit jako odkladiště pacientů. Zároveň se mu nelíbí, že aktuální situace odradí další lékaře. „Mladý doktor se chce učit, na následné péči se nic nenaučí,“ řekl.

Nemocnici poslal do konkurzu soud v listopadu

Jinochová Matyášová dříve řekla, že situace v Lužické nemocnici je příznivá a není důvod ji ani některá oddělení zavírat. Nemocnice se ovšem už tehdy potýkala s chybějícím personálem, doplňovali ho lékaři ze společnosti Krajská zdravotní, která je vlastněná Ústeckým krajem a spravuje pět nemocnic v regionu. 

„Již od loňského roku personál děčínské nemocnice Krajské zdravotní pomáhá provozu lůžkové chirurgie rumburské nemocnice,“ potvrdil mluvčí společnosti Ivo Chrástecký. Krajská zdravotní opakovaně prohlásila, že je připravená pokrývat zdravotní péči ve Šluknovském výběžku, doplnil Chrástecký. Dosavadní jednání ale zatím nevedla k dohodě.

Loni v listopadu poslal ústecký krajský soud nemocnici do konkurzu. Insolvenční správkyně tehdy tvrdila, že chce provoz nemocnice zachovat. Přihlásilo se však zhruba 90 věřitelů s celkovými pohledávkami za zhruba 90 milionů korun, tím největším je Všeobecná zdravotní pojišťovna s pohledávkou zhruba 40 milionů korun.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud letos v srpnu. Nemocnici vlastní město Rumburk, nemá ale zájem ji dále provozovat. Za posledních 15 let do zařízení investovalo město zhruba 200 milionů korun. Rumburku se zatím nepodařilo najít pro nemocnici strategického partnera.

Nejbližší nemocnicí, kam budou moci lidé se zdravotními problémy zajet, se nachází ve Varnsdorfu, což je od Rumburku zhruba 9 kilometrů. Pomoc zadlužené lužické nemocnici už v minulosti nabízeli i lékaři z Německa, konkrétně saská klinika v Sebnitz. Ta se nachází jen pár metrů od Dolní Poustevny na Děčínsku. Čeští pacienti se tam mohou nechat vyšetřit na interně, chirurgii nebo gynekologii. Memorandum o přeshraniční zdravotní péči podepsaly vlády Saska a Česka na konci srpna.