Případ nemocnice v Rumburku posílí ústavní stížnost na úhrady. Kdyby měla peníze jako Děčín, byla by v zisku

Ústavní stížnost senátorů proti systému úhrad ve zdravotnictví bude zřejmě založena také na údajích o Lužické nemocnici v Rumburku, která se kvůli nižším platbám od pojišťoven ocitla v insolvenci. Oznámil to právník Platformy zdravotních pacientů Ondřej Dostál, který skupinu 46 senátorů u Ústavního soudu zastupuje. Podle senátora Zdeňka Linharta (STAN) by soud mohl loni podanou stížnost dořešit do konce roku.

Právník platformy pacientů Dostál s poukazem na audit pro Ústecký kraj uvedl, že pojišťovny platily rumburské nemocnici za stejný zákrok a péči mnohem méně než nemocnici v Děčíně. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) rumburské nemocnici platila zhruba sedmadvacet tisíc korun, zatímco děčínské jednatřicet tisíc korun.

Rozdíl podle Dostála činil třináct milionů korun ročně. Pokud by pojišťovny dorovnaly úhrady za poslední tři roky, rumburská nemocnice by se dostala do zisku, dodal Dostál.

Lužická nemocnice je ve vlastnictví města a zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Od poloviny července je ale v úpadku. Loňská ztráta zařízení dosáhla 52 milionů korun. Podle seznamu závazků navíc dluží nemocnice dalších bezmála 40 milionů korun dodavatelům a pojišťovnám. Většina byla splatná před více než třemi měsíci. Péči nemocnice dál zajišťuje, insolvenční správkyně ale požádala město o pomoc s financováním jejího provozu.

Řešením by podle Martina Horáka ze sdružení Zachraňme nemocnici bylo, kdyby nemocnici převzal stát, neboť dojezd do okolních nemocnic nesplňuje hlavně v zimním období zákonné požadavky na dostupnost zdravotní péče.

Podle srpnového vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) mají pojišťovny zájem rumburskou nemocnici udržet. VZP se podle ministra rozhodla na platbách přidat 17 až 20 milionů korun. Aktuálně ale VZP podle insolvenční správkyně naopak platby nemocnici krátí na základě splátkového kalendáře dohodnutého loni kvůli starému dluhu nemocnice.