Muže podezřelého ze zapálení paneláku v Jirkově policie obvinila z vraždy

Kvůli sobotnímu požáru v Jirkově, při kterém zemřeli dva lidé, obvinila policie jednatřicetiletého muže z Chomutovska z vraždy. Obviněnému, který je teď ve vazbě, hrozí až výjimečný trest.

„Výsledky dosavadního šetření ukazují, že muž měl po předchozím rozmyslu nalít pod dveře bytu hořlavou látku, kterou poté zapálil. Motivem údajně byly osobní spory,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. 

Hořet začalo v pátém patře panelového domu v ulici Na Borku v sobotu večer. Při požáru zemřeli otec se synem ve věku 58 a 24 let. Několik lidí se nadýchalo kouře a zhruba stovka musela být evakuována. Požár a následky hašení zasáhly z větší části celý vchod obytného objektu. Na místo byl přivolán policejní pes speciálně vycvičený na vyhledávání těkavých látek.

Kriminalisté pokračují v zajišťování důkazů a vyslýchají svědky. Vyšetřování potrvá podle Bartošové několik měsíců. „Kriminalisté si vyžádali odborná vyjádření z více oborů a čekají na ucelené výsledky soudní pitvy zemřelých,“ doplnila mluvčí.

Policie také střeží objekt, do kterého už se někteří lidé mohli vrátit. Část bytů je však po hašení promáčená. Nabídky Jirkova a bytového družstva na náhradní ubytování lidé nevyužili. Žádat mohou o pomoc při živelní pohromě, která může činit až 51 150 korun na osobu. Město se chystá vyhlásit sbírku na pomoc rodinám, kterých se požár dotkl.