Nymburská radnice čelí stížnostem občanů na zápach. Jeho původcem má být údajně místní zinkovna

UDÁLOSTI: Boj se zinkovnou pokračuje, Nymburk pořídí systém na určení zdroje zápachu (zdroj: ČT24)

Nymburk si chce pořídit nový systém na kontrolu znečištění ovzduší. Zařízení hodlá instalovat kvůli dlouhodobým stížnostem občanů na zápach. Ten podle místních obyvatel vychází z provozu zinkovny a lakovny, které však tuto kritiku odmítají.

„Začnou vás pálit oči, sliznice, párkrát se nadechnete a máte na jazyku takový pocit – jako byste lízala kov, když to tak řeknu,“ tvrdí Jaroslav Štencl, mluvčí spolku Pemanent.

Poslední nepravomocný verdikt soudu zní: zinkovna neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. S tím se ale někteří obyvatelé smířit nechtějí. Dál vylepují plakáty, demonstrují a zápach ohlašují policii. Ta měsíčně přijme až šedesát takových stížností.

„Zatím se jedná pouze o vjemy lidí, který nejsou nějak prokazatelně konfrontovány třeba se směrem větru,“ konstatuje místostarosta Nymburka Jan Ritter (bez stranické příslušnosti).

Systém by měl přinést potřebné důkazy a ukončit vleklý spor se zinkovnou

Radnice chce proto dokázat, že jsou stížnosti oprávněné. Plánuje koupit systém, který na základě hlášení, mapy a povětrnostních podmínek určí zdroj zápachu.

Tuto metodu už používá teplárna v Českém Krumlově – ta chtěla naopak dokázat, že zápach v okolí nevydává sama. Od dubna, kdy tady systém nainstalovali, zatím zjistili, že z celkového počtu stížností bylo oprávněných jen dvacet procent.

Podle nymburské radnice by mohl systém přinést potřebné důkazy a ukončit tak vleklý spor se zinkovnou. Pořizovací cena je téměř půl milionu korun. Nymburk požádá o dotaci z Operačního programu Životní prostředí.