Policie kontrolovala ubytovny pro cizince. Hlídky budou tam, kde budou potřeba, slíbil Chovanec

UvR: Policie navýšila hlídky kvůli kriminalitě zahraničních pracovníků na ubytovnách (zdroj: ČT24)

Kontroly ubytoven, kde žijí cizinci, budou probíhat po celé republice, pokud to bude potřeba, slíbil ministr vnitra Chovanec. Zahraniční pracovníci z ubytoven se například na Plzeňsku a ve východočeských Kvasinách čím dál častěji dopouštějí kriminálních činů.

Z kriminality, kterou páchají zahraniční pracovníci na Plzeňsku, po nichž je mezi místními zaměstnavateli poptávka, se stává vážný problém. Region, kam za prací přišlo už více než 16 tisíc lidí, proto navštívil ministr vnitra Milan Chovanec. S krajem se dohodl na posílení policejních hlídek v problémových lokalitách.

„Občané brzy uvidí, že systém kontrol bude pokračovat všude, kde bude potřeba,“ zavázal se ministr vnitra. Na Plzeňsku se kriminalita zvýšila o padesát procent, přestože obecně klesá. Nejčastěji se zahraniční zaměstnanci dopouštějí dopravních přestupků, ruší také noční klid a veřejný pořádek.

Při dnešní akci jsme zkontrolovali přes dvě stě padesát osob a sedm ubytovacích zařízení a provozoven. Při kontrolách kolegové zjišťují zda se cizinci zdržují na území české republiky legálně a zda mají povolení k zaměstnání.
Martina Korandová
mluvčí plzeňské policie

V pondělí policie kontrolovala ubytovny právě na Plzeňsku, jen v oblasti Borských polí policie řešila šest případů padělání dokladů a jeden zakázaný pobyt. Na zdejších ubytovnách žijí nejčastěji Rumuni, Bulhaři a Slováci.

Podle magistrátu se v lokalitě Borská pole, kde je průmyslová zóna, zvýšil meziročně počet přestupků o 52 procent. „Stav není uspokojivý a už od počátku roku tu fungují zesílené hlídky dopravní, pořádkové i cizinecké policie,“ řekl dnes policejní prezident Tomáš Tuhý. Hlídky budou posíleny i na Americké třídě v Plzni.

Speciál: Kriminalitu cizinců vyřeší posílení policie i prevence, je to i na pracovních agenturách, tvrdí Chovanec (zdroj: ČT24)

Chovanec plánuje vyžadovat odpovědnost po agenturách

Posílení bezpečnosti je součástí memoranda, ke kterému se přidá také Královéhradecký kraj i další regiony. Podle dohody mezi státem a samosprávami by se koordinátorem spolupráce měl stát kraj.

„Budou si předávat se státem informace, spolupracovat a stát poskytne také peníze, které by kraj přerozděloval obcím, jež mají problémy. Kromě Plzně jde ještě o Stříbro, Bor u Tachova a další města,“ řekl Chovanec.

Memorandum počítá také s úpravou legislativy, zpřísnit by se měly povinnosti pracovních agentur. Ministerstvo rovněž plánuje omezit jejich počet – zatímco v Česku podle Chovance působí na 1800 agentur, ve větším Německu jich není ani dvacet.

Zahraniční pracovníci se podle Chovance dopouštějí kriminálních činů ve svém volném čase jak přímo na ubytovnách, tak i v centru měst. Kriminalita přitom v Česku podle něj obecně klesá, až na „ostrůvky kriminality“, za které mohou právě zahraniční pracovníci.

„Zaměstnávání cizinců s sebou nenese jenom benefity pro agentury a zaměstnavatele, ale také kriminalitu, za kterou musí agentury nést odpovědnost. Největším problémem je, že k nám zaměstnanci přicházejí víceméně nekontrolovatelně a ten, kdo je sem doveze, tedy agentura, nemá zákonnou povinnost se o ně starat dál. To znamená, že je přivezou, vydělají na nich a neřeší, co s těmi lidmi bude,“ tvrdí Chovanec. 

Podle Chovance to není hon na cizince, ministerstvo chce nastavit jasná pravidla, zejména pro agentury, které pracovníky přivážejí, aby za ně měly také odpovědnost při přihlašování a ubytování. A pokud se chtějí starat o jejich volný čas a integraci, tak jsou vítaní jako partneři, řekl Chovanec.

Agentury už dříve kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka. Tuzemští zaměstnanci agentur podle něj mají v Česku horší pravidla než kmenoví pracovníci – a zahraniční agentury u nás často nelegálně zaměstnávají cizince.

Podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) nejsou pracovní agentury jen problémem bezpečnostním, ale také ekonomickým. „Utíkají nám peníze v oblasti sociálního a zdravotního pojištění a v oblasti daní,“ řekl. Podle Chovancova odhadu to mohou být celkem i miliardy korun.

Zákon o pracovních agenturách se podle Chovance připravuje, chce aby ho schválila ještě tato vláda a Sněmovna. Změny má přinést i vládní novela o zaměstnanosti, jež leží ve sněmovně. Novela počítá s tím, že pracovní agentury budou muset zaplatit půlmilionovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby. Zvýšit se mají také sankce za jejich pochybení.

Problém hlásí  i Kvasiny

Problémy se zahraničními zaměstnanci hlásí i východočeské Kvasiny. Pracuje tam 10,5 tisíce lidí, z toho 3 tisíce lidí jsou cizinci z Polska, Ukrajiny, Rumunska, Portugalska i Indie. Meziročně tam kriminalita narostla čtyřnásobně.

Místní pracovníci se nejčastěji dopouštějí dopravních přestupků, kdy auta nenechávají na parkovacích místech, ale například v bočních uličkách u průmyslové zóny. Policie proto chce situaci monitorovat dronem.  

obrázek
Zdroj: ČT24