Vytrvalé deště a tající sníh zvedají hladiny řek

Oteplení, déšť a tání sněhu zvedlo hladiny šumavských řek. Vydra v Modravě a Otava v Rejštejně už vystoupaly na druhý povodňový stupeň, na Křemelné ve Stodůlkách a na Otavě v Sušici jsou zatím první stupně. Ještě večer by se mohly druhé povodňové stupně objevit na více místech.

Meteorologové nevyloučili, že v noci a nad ránem mohou řeky místy krátkodobě překročit i třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, je to ale málo pravděpodobné. Český hydrometeorologický ústav vydal pro Klatovsko výstrahu na povodňovou pohotovost.

„Od západu na naše území proudí teplý vzduch. V důsledku vysokých teplot, trvalého deště a silnějšího větru dochází v oblasti Šumavy k rychlému odtávání sněhové pokrývky, což má za následek vzestup hladin toků v povodí horní Otavy na první stupeň povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ.

Ještě večer mohou řeky dosáhnout druhých stupňů, kulminovat by měly pravděpodobně v noci, kdy také mají slábnout srážky v oblasti. Tání sněhu bude ale kvůli vysokým teplotám a čerstvému větru pokračovat.

Kde spadlo nejvíc srážek?
Zdroj: ČT24

Přes hranici prvního povodňového stupně se Vydra v Modravě dostala ve 14:00, o necelé čtyři hodiny později už dosáhla druhého povodňového stupně. Od noci její hladina stoupla z 52 centimetrů a průtoku 1,55 metru krychlového za sekundu na 141 centimetrů a průtok téměř 42 metrů krychlových za sekundu. Hranice pro třetí povodňový stupeň je na Vydře v Modravě 160 centimetrů.

Otava v Rejštejně se zvedla z 68 centimetrů na 161 centimetrů, průtok vzrostl od noci z necelých sedmi metrů krychlových za sekundu na sto metrů krychlových za sekundu.

Povodňových stupňů dosáhly šumavské řeky kvůli oblevě tuto zimu už několikrát. Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala Otava v Rejštejně a v Sušici a Vydra v Modravě na třetí povodňový stupeň loni 1. prosince, letos 1. února měly opět první povodňové stupně Křemelná, Vydra a Otava.

Události: Vytrvalé deště plní koryta českých řek (zdroj: ČT24)

Vítr může v nárazech dosáhnout 90 kilometrů v hodině

Až do pondělního večera bude navíc v Česku foukat silný vítr, který může na horách dosahovat v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

V neděli dopoledne naměřili meteorologové na horách poryvy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. „Předpokládáme, že vítr bude ještě zesilovat a zejména v Čechách i v nižších polohách bude dosahovat v nárazech 55 až 72 kilometrů za hodinu, na horách kolem 90,“ uvádí zpráva ČHMÚ. Vítr bude podle ní slábnout v pondělí k večeru.