Plagiát, nebo náhoda? Socha letce Kašpara je nápadně podobná dílu jiného autora

Události: Hádky o sochu Jana Kašpara (zdroj: ČT24)

Plagiát, shoda náhod, nebo jen využití obecného výtvarného schématu – podobné otázky vyvolává chystaná socha letce Jana Kašpara. V březnu ji mají k 90. výročí Kašparova úmrtí odhalit v Pardubicích. Realizovaný návrh, který v soutěži skončil na druhém místě, je však výrazně podobný dílu jiného autora.

V návrhu sochy od Františka Bálka, která se právě odlévá v Norimberku, drží Jan Kašpar vrtuli. Jenže už v roce 1974 vytvořil podobnou sochu letce s vrtulí jako svoji diplomovou práci na pražské akademii pardubický sochař Karel Krátký.

„Tohle je náramně podobné. Třeba kráčel pod okny akademie a měl geniální paměť. Ale překvapuje mě to, ta podoba,“ říká akademický sochař Karel Krátký při porovnání svého tehdejšího díla s Bálkovým návrhem.

„Tu sochu jsem neviděl. To, že jsem udělal stojící figuru s vrtulí, prostě nějak vyplynulo. Ani jsem se nepídil po tom, jestli to někdo dělal, nebo nedělal,“ tvrdí plzeňský sochař František Bálek.

„Nechci být krutá na autora realizovaného pomníku, ale opravdu nese rysy na hraně plagiátorství,“ říká historička umění Ivana Panochová.

Letec s vrtulí skončil v soutěži na druhém místě. Vítězný návrh – betonový sloup – radnice kvůli vysoké ceně odmítla. Za sochu od Františka Bálka zaplatí dva miliony korun.