Oprava ohněm poškozeného zámku v Plumlově vyjde na miliony. Město pořádá sbírku

Plumlov hledá peníze na opravu

V první polovině října zachvátil střechu plumlovského zámku oheň. Škody, které živel napáchal, vyčíslili odborníci na tři až pět milionů korun. Na financování oprav by se mohla podílet i veřejnost – město totiž vyhlásilo veřejnou sbírku.

Starosta Plumlova Adolf Sušeň uvedl, že finanční pomoc nabízeli lidé z celé České republiky. Právě to vedlo město ke zřízení transparentního účtu, ze kterého budou hrazeny opravy. Peníze chtějí  představitelé radnice využít na opravu shořelé části střechy takzvaného „nízkého zámku“ a na opravu fasády „vysokého“ zámku.

  • Plumlovský zámek byl postaven v letech 1680–1690 Janem Adamem z Lichtenštejna, v pořadí třetím majitelem plumlovského panství. Nemovitost byla naposledy opravena v roce 1907. V letech 1964–1965 ho Vojenské lesy opravily. Stáhly například celou stavbu ocelovými lany a zpevnily nejvíce poškozené zdi. 
  • Od roku 1966 spravovalo zámek krajské středisko Státní památkové péče a ochrany přírody v Brně. V roce 1987 se majitelem zámku stává Muzeum Prostějovska a v roce 1994 přechází do majetku Obce Plumlov, která na něm ihned zahájila nejnutnější opravy.
  • Zdroj: úryvek z publikace Josefa Pálka – Z historie Plumlova, 1998

Do města ve středu zavítá také náměstek ministerstva kultury Vlastislav Ouroda, jenž by podle redaktora České televize Lukáše Horáka mohl nabídnout další možnosti financování opravy plumlovského klenotu.

Přestože zámek Plumlov není spravován naší příspěvkovou organizací, tedy Národním památkovým ústavem, může ministerstvo kultury po zmapování rozsahu škod a jejich výše pomoci přes dotační programy.
Daniel Herman

Cena oprav zámku zatím není přesně známa. Odborníci ji odhadují v poměrně značném rozpětí – na 2 až 12 milionů korun. Mnohem přesnější odhad poskytne podle kastelána zámku Pavla Zástěry až projektant.

Za požárem je pravděpodobně nedbalost

Z dosavadního vyšetřování hasičů vyplývá, že za požárem zámku není úmyslný čin, ale spíše nedbalost. „Na místě zasahoval pes na vyhledávání akcelerantů, žádné nenašel. Příčina zůstává stále v šetření, s největší pravděpodobností jde o nedbalost. Vzorky se však ještě budou posílat na expertizy,“ uvedla již dříve mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Akceleranty jsou látky, které mají urychlit a posílit hoření.

Policejní vyšetřovatelé vyloučili také technickou závadu. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, za který trestní zákoník ukládá maximální trest odnětí svobody až na tři roky,“ řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Původně odhadovaná škoda osm až 12 milionů korun byla po ohledání místa požáru snížena na tři až pět milionů korun. Požár zachvátil střechu v délce až 30 metrů, na místě zasahovalo šest hasičských jednotek. Dýmu a pak i ohně si všimli lidé žijící pod zámkem, kteří vzápětí přivolali hasiče. Podle kastelána tak zabránili podstatně větším škodám.

V místě požáru jsou technické prostory zámku se sklady. Podle kastelána byl oheň poměrně rozšířen, zničena je krytina v délce až 25 metrů a bude nutné vyměnit i krovy v délce zhruba 15 metrů.