Pokutovaný střelmistr odstřelí v neděli v Prostějově stometrový komín

V areálu bývalého Oděvního podniku Prostějov (OP) se v neděli ozve exploze. Firma Mital, jejímž jednatelem je střelmistr Zdeněk Šobíšek, odstřelí poslední dominantu areálu, více než sto metrů vysoký tovární komín. Za trhací práce v roce 2014, kdy Šobíšek poslal k zemi šest velkých výrobních hal, byl pokutován za nadměrné množství užitých trhavin. Lehká zranění tehdy utrpěli dva lidé.

Komín bývalé textilky OP Prostějov
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

O odstřel 108 metrů vysokého komína báňský úřad před časem požádala firma Mital, která měla na starost i trhací práce při likvidaci rozlehlých výrobních hal.

„Magistrát města Prostějova byl informován o destrukci komína po bývalém oděvním gigantu OP Prostějov. Zadavatel takto splnil legislativní povinnost informovat o destrukci nejpozději 48 hodin před odstřelem,“ uvedla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Odstřel komínu, který se tyčí daleko od obytné části města, se uskuteční v neděli dopoledne. V Prostějově budou tou dobou probíhat hodové slavnosti. Podle Gáborové nebylo možné termín změnit, protože s firmami v přilehlé průmyslové zóně už bylo domluveno omezení nedělního provozu v době trhacích prací.

Pokutovaný střelmistr

Jednatelem společnosti Mital je střelmistr Zdeněk Šobíšek, který řídil odstřel šesti výrobních hal v roce 2014, za což dostal pokutu v řádu desítek tisíc korun. Úlomky lehce zranily dva lidi. Podle báňského úřadu Šobíšek při odstřelu použil větší množství náloží, než úřad v dokumentaci povolil. Úlomky zdiva proto doletěly i za hranici bezpečnostního perimetru.

  • K odstřelu šesti budov OP bylo použito 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1193 kilogramů dynamitu.

Na internetu se navíc objevilo video, z něhož bylo patrné, že úlomek zdiva těsně minul skupinu diváků. Podle Šobíška nebyly porušeny bezpečnostní předpisy. Video zpochybnil a přestal komunikovat s médii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prázdný areál

Výrobní haly zkrachovalého OP Prostějov se rozhodl zbourat nový majitel areálu, společnost Astria Group. Osmnáctihektarový areál zeje prázdnotou. Astria Group tvrdí, že jednání s investory jsou na dobré cestě a brzy by se v areálu mohly usadit první firmy. Náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil (PéVéčko) letos na jaře oznámil, že o pozemky se zajímají čtyři zahraniční investoři.

Astria Group za prostějovský areál OP, který jako vítěz výběrového řízení koupila předloni v lednu, zaplatila 58 milionů Kč. Pozemky jsou v těsné blízkosti rychlostní silnice R46, která směřuje z Olomouce na Brno, takže pro investory mají výhodnou polohu.