Hasiči zlikvidovali požár lesa u Železného Brodu, zásah trval 24 hodin

Hasičům se podařilo téměř po 24 hodinách uhasit rozsáhlý požár lesa u Železného Brodu na Jablonecku. Zasahovat museli v náročném terénu na 28 hektarech. S likvidací ohně, kvůli němuž vyhlásili mimořádný čtvrtý stupeň poplachu, pomáhal i vrtulník a letadlo. Výše škody se bude teprve zjišťovat.

Požár po pálení klestí po kůrovcové těžbě u Horské Kamenice byl hasičům nahlášen v pondělí ve 14:47, kvůli silnému větru se velmi rychle rozšířil na plochu o rozloze 700 x 400 metrů. Postupně se do hašení zapojilo 32 hasičských jednotek. Vyhlášen byl čtvrtý, mimořádný, stupeň poplachu. Hasiči kvůli silnému zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích.

Pod kontrolu dostali požár už v pondělí večer. „Šíření se podařilo zamezit kolem 21:15, na noc jsme zásah přerušili a zůstaly tam čtyři jednotky na kontrolu,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Hašení podle ní obnovili v úterý po 8:00, na místě byli hasiči z 16 jednotek. 

Rušný víkend, požáry kvůli neopatrnosti

V Libereckém kraji v posledních dnech výrazně přibylo požárů luk, trávy či lesa. Spojené jsou často s vypalováním trávy nebo klestí. Hasiči nabádají ke zvýšené opatrnosti. Šíření požárů napomáhá suché počasí a v pondělí, kdy vyjeli k 18 požárům, i vítr.

„Máme za sebou jeden z rušnějších víkendů. Lidé jak jsou doma, nechodí do práce a je hezky, tak se snaží po zimě spálit na zahradě vše, co mohou,“ uvedla Hložková. Několik požárů vzniklo i kvůli neopatrnosti po lesní těžbě.

Za víkend hasiči v kraji likvidovali osm požárů v přírodě. Mezi větší patřil i požár trávy v Jezvém na Českolipsku, který se rozšířil zhruba na hektar. Zasažené byly i stromy. Požár se podařilo hasičům už zlikvidovat.

Obdobně rozsáhlý byl i nedělní lesní požár v nepřístupném, místy skalnatém a svažitém terénu v obci Troskovice – Křenovy v Českém ráji po neuhlídaném pálení. „V nedaleké pískovně bylo nutné zřídit čerpací stanoviště. Zásah probíhal čtyřmi vodními proudy. Uchráněné hodnoty podle předběžných odhadů dosahují čtyř milionů korun,“ dodala Hložková.