Žloutenkou typu A už na Liberecku onemocnělo sedm desítek lidí. Zdroj neznámý

Nemocných se žloutenkou typu A v Libereckém kraji přibývá. Od začátku roku v kraji onemocnělo 70 lidí, 38 z nich v Turnově. Dalších šest nakažených je mimo Liberecký kraj ale s vazbou na ohnisko v Turnově, sdělila v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Případy onemocnění se v Turnově začaly objevovat ve druhé polovině září. Podle hygieniků jde o lokální epidemii, kde se lidé nakazili, zatím stále není jasné.

„Současnou epidemickou situaci, která se postupně rozvíjela od 16. kalendářního týdne v rizikové komunitě, nepodceňujeme. Provádíme preventivní a restriktivní opatření, abychom zamezili nekontrolovanému šíření onemocnění. Je nutné, abychom byli schopni vyčlenit všechny dostupné a potřebné kapacity, například laboratorní diagnostiku či lůžkový fond,“ řekl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta.

Proto v pátek jednali hygienici se zástupci kraje, měst, nemocnic, dětskými a praktickými lékaři.

„Situace s výskytem žloutenky typu A je vážná, ale není to drama, které bychom neměli zvládnout. Případy, kdy se toto onemocnění objevilo, jsou zejména lokálního charakteru, a to na Turnovsku. Je však potřeba zvýšit určitý dohled. Současná opatření, která můžeme z pohledu Libereckého kraje udělat, je připravit se na možné zvýšení počtu nákaz. Musíme proto komunikovat s nemocnicemi a informovat všechny školy v regionu, aby zvýšily dohled nad hygienou rukou, protože těmi se žloutenka typu A přenáší,“ dodal náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

Turnovské případy evidují hygienici už téměř měsíc

Případy spojené s Turnovem hygienici evidují od poloviny září. Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v tak krátké době předpokládají, že se lidé nenakazili kontaktem s nemocným, ale prostřednictvím takzvaného vehikula, kterým může být třeba potravina. Tímto směrem se stále ubírají šetření.

Odborníci radí očkování, u kterého ochrana proti žloutence A nastupuje dva týdny po první dávce. Kvůli riziku nákazy odmítá transfuzní stanice liberecké nemocnice až do odvolání dárce krve s bydlištěm v Turnově.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

  • Hepatitida čili žloutenka typu A je virová infekce jater. Projevuje se zpočátku podobně jako chřipka (teplota, nevolnost, bolesti, celková slabost), lidový název žloutenka souvisí se zežloutnutím kůže a bělma oka.
  • Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama.
  • Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.