Tendr na stavbu hradeckého stadionu se ruší. Nový chce město vypsat do půlroku

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí zrušili i druhou soutěž na stavbu fotbalové arény za 400 milionů korun bez DPH. Zrušení tendru navrhlo nové vedení města, které tvoří koalice hnutí ANO, ODS a Změny pro Hradec. V minulém volebním období byly všechny tři strany v opozici. Vedení města se na zastupitelstvu zavázalo, že do tří měsíců udělá revizi podmínek tendru a připraví jeho opětovné vypsání.

Náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS) uvedl, že kvalifikační podmínky tendru byly diskriminační. Údajně by je v Česku dokázaly splnit pouze dvě až tři firmy. Chyby jsou podle představitelů koalice i ve stavební dokumentaci. 

Soutěž na stadion byla vypsána 31. října, tedy den po ustavujícím zasedání zastupitelstva. Nové vedení města tak již nemělo možnost soutěž jakkoliv ovlivnit. Přihlášky do kvalifikačního kola měli uchazeči podávat do 4. prosince. Ve druhém kole měli uchazeči předkládat cenové nabídky.

Koalice má podezření, že zadání dvoukolového tendru je vypsané na míru jedné společnosti. V požadavcích je, že třeba musela postavit dvě sportovní stavby po 200 milionech korun a nebo měla dodat dvě velkoplošné obrazovky – ty ale v Hradci nebudou.
Vlastimil Weiner
redaktor ČT24

Tendr by přinesl městu komplikace, tvrdí koalice

Nové vedení města tvrdí, že stadion postavit chce, nový tendr hodlá vypsat do půlroku. Pokračování v tom současném by ale údajně bylo spojeno s řadou rizik.

„Máme důvodné pochybnosti o tom, jak je dokumentace zpracovaná a soutěž vypsaná, což by mohlo městu, potažmo samotné stavbě, s velkou pravděpodobností přinést mnoho komplikací,“ uvedl Bláha. Problémem podle něj byla i jen měsíc dlouhá lhůta pro podání nabídek do kvalifikačního kola.

Koalice také upozorňovala, že administrátora soutěže vybralo spěšně bývalé vedení města a tendr se vypsal jen den poté, co do funkcí nastoupili noví lidé.

Opoziční zastupitelé kritizovali, že podklady ke zrušení tendru dostali až v pondělí. Opoziční zastupitelka Pavlína Springerová (HDK) připomněla, že v září pro původní tendr hlasovali i představitelé ODS a ANO. „Co se pro vás od té doby změnilo?“ ptala se koalice.

Zastupitel Oldřich Vlasák (ODS) a náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO) k tomu uvedli, že tehdy neměli všechny informace, například vyjádření supervizora projektu. Podle opozičního zastupitele Lubomíra Štěpána (KSČM) možná za vším stojí lobbing hradeckých středně velkých stavebních firem, aby po změkčení podmínek v novém tendru mohly na zakázku dosáhnout.

Bláhův předchůdce na místě investičního náměstka Jindřich Vedlich (Slušná politika a Hradečtí patrioti, dříve TOP 09) označil záměr zrušení tendru za zásadní chybu. „Zadávací podmínky tendru i projektová dokumentace jsou v pořádku a lze podle nich postupovat a stadion postavit,“ řekl Vedlich.

obrázek
Zdroj: ČT24

Největší investice města

Soutěž byla vypsána na stavbu dvou tribun, nové hrací plochy, parkoviště a osvětlení ve tvaru pro stadion typických lízátek. V hlavní západní tribuně má být zázemí pro klub, hráče, novináře a fanoušky. Severní tribuna bude za brankou ve směru od Orlice. Stavba zbylých dvou tribun by měla přijít na řadu později, podle finančních možností města. Stadion pro 10 000 diváků by měl sloužit i jako multifunkční aréna pro kulturní akce pod širým nebem.  

Stavba stadionu má být největší investicí města za poslední léta. Zhruba 15 let připravovaný stadion má stát na místě již nevyhovujícího všesportovního stadionu z roku 1960.

První tendr vypsaný v červenci minulé zastupitelstvo zrušilo už v září, a to kvůli chybě administrátora soutěže. Zároveň rozhodlo o vypsání nové soutěže.