Slepice vedle chovu s ptačí chřipkou ve Štěpánově nakažené nebyly. Mimořádná opatření trvají

V Česku se opět objevila ptačí chřipka, nákaza se ale nešíří (zdroj: ČT24)

Dvanáct slepic ve dvou chovech ve Štěpánově nad Svratkou, které v sobotu utratili veterináři, nebylo nakaženo ptačí chřipkou. Chovy sousedily s místem výskytu nemoci. Mimořádná opatření ale stále trvají, starostové obcí v ochranném pásmu a pásmu dozoru musí sepsat seznam veškerého ptactva. Veterináři se zatím ale rozhodli drůbež v těchto zónách nevybíjet.

Žádné další ohnisko viru H5N8 veterináři v Česku neobjevili. Nakažené nebyly slepice ze dvou sousedních chovů, které utratili v sobotu. „Pokud nedojde k žádnému výskytu, tak nás čeká 30denní lhůta, kdy budeme sledovaní,“ řekla starostka městyse Štěpánov nad Svratkou Šárka Kunčíková (ODS).

Už během neděle ve Štěpánově sepsali seznam veškerého ptactva. Celkem jsou v obci asi tři stovky domácností a nějaký chov má každá třetí. Soupis nakonec ukázal na 1111 kusů drůbeže, 196 holubů, 45 okrasných ptáků a 18 kusů koroptví, bažantů a podobných ptáků. V součtu jde o 1370 kusů.

Podobně postupovali i v nedalekém Ujčově. Podle starostů by se sčítání drůbeže a dalších chovaných ptáků mělo týkat vesnic až do deseti kilometrů od Štěpánova, kde veterináři vyměřili ochranné pásmo a pásmo dozoru. Sčítat se tak budou ptáci třeba i v části Kozlov Bystřice nad Pernštejnem. Seznam ptactva, který starostové musí doručit nejpozději do středy, je ale jen informační, veterináři se totiž rozhodli zatím drůbež v ochranném pásmu neutrácet. 

O potvrzení nákazy vysoce nakažlivého viru H5N8, který je pro ptáky smrtelný, informovala Státní veterinární správa (SVS) v sobotu. V postiženém malém chovu bylo 12 slepic a tři kachny. Šest slepic uhynulo a zbylá zvířata utratili veterináři na místě v sobotu dopoledne.

Ptačí chřipka se objevila po třech letech

Chovatelé s nákazou bojovali naposledy v lednu 2017. Ohniska vysoce patogenní choroby tehdy veterináři objevili v Ivančicích, Moravském Krumlově a v Brodě nad Dyjí. Chovatelé museli drůbež utratit do tří kilometrů od těchto ohnisek.

Epidemie zasáhla i velkochov kachen Sebol u Moravského Krumlova, firma musela vybít téměř dva tisíce kachen. Za utracená zvířata mohli chovatelé od státu požadovat náhradu. Žádostí se sešlo skoro devět set.

„Výskyt ptačí chřipky je výjimečný a obrovským způsobem způsoboval nápor na naše administrativní kapacity. V běžných letech za to čtvrtletí dostaneme třeba stovku, dvě stě žádostí,“ řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Celkem veterináři na jižní Moravě během několika měsíců utratili přes 10 tisíc zvířat.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.