Farma musela zlikvidovat drůbež za miliony. Od státu dostala o půl milionu méně

Stát vyplatil farmě po ptačí chřipce o půl milionu méně (zdroj: ČT24)

Stát nepokryl drůbeží farmě Zephyr u Františkových Lázní celou škodu, kterou jí způsobila ptačí chřipka. Farma je největší v Česku, kterou nemoc zasáhla, po vyplacení státní pomoci zjistili její ekonomové, že na škodách ztrácí přes půl milionu korun.

Kvůli ptačí chřipce musela firma utratit tisíce kusů drůbeže. Na likvidaci nákazy, dezinfekci hal a pokrytí dalších ztrát padla částka okolo 5 milionů korun. Produkci františkolázeňská firma obnovila až po třech měsících.

Za státem nařízenou likvidaci drůbeže farmě ale úřady neuhradily celou částku, o kterou žádala. Z ministerstva přišlo o statisíce korun méně. I když stát farmářům výrazně pomohl, chybějící peníze kvůli malým ziskům představují pro chovatele problém.

Ministerstvo: Musíme se řídit zákonem

„I k naší lítosti se musíme řídit veterinárním zákonem a jeho ustanoveními. Ty řeší výplatu náhrady za cenu v čase a místě obvyklou,“ konstatuje ředitel odboru živočišných komodit ministerstva zemědělství Jiří Hojer.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle jeho vysvětlení si v případech, kdy chovatelé nedostali požadované peníze, představovali cenu za nový mladý kus zvířete jinak. Speciálně u nosnic jsme museli snižovat cenu podle věku zvířete, podotkl ředitel odboru s tím, že postup určuje směrnice Evropské unie.

Z 830 žádostí se 34 žadatelů odvolalo proti výsledku

Drobnochovatelé z Karlovarského kraje dostali náhradu v plné výši, jenže ti požadovali nízké částky. „V jednom případě šlo o 12 tisíc a v druhém o 37 tisíc korun,“ upřesnila ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková. Takový nárok se nedá s farmou Zephyr porovnávat.

Celkem stát do poloviny července vyřídil žádosti 830 chovatelů, dohromady vyplatil zhruba 22 milionů korun. Čtyřiatřicet farmářů se pak proti uznané výši náhrady odvolalo. Jejich požadavky putují k rozkladové komisi ministra zemědělství, která se jimi zabývá.