Fotografie, stopy ve sněhu i trus. Odborníci potvrdili výskyt vlka na Vysočině

Odborníci potvrdili výskyt vlka na Vysočině (zdroj: ČT24)

Bylo to už před velmi dlouhou dobou, co vlci ještě běhali po Vysočině. Psal se tehdy začátek 19. století. Nyní mohli odborníci jejich výskyt opět potvrdit. Žďárské vrchy se tak po Šumavě, Krkonoších nebo Beskydech staly dalším „rajonem“ těchto šelem.

Ještě před rokem se o vlcích na Vysočině jen mluvilo. Za letošní rok už jsou však dva důkazy, že se šelmy do kraje vrací. 

V březnu našel náhodný chodec mrtvého vlka na Humpolecku u dálnice D1. Počátkem prosince pak fotopast pořídila záběr dalšího vlka (podobně jako už loni). Později se otiskly jeho stopy ve sněhu a odborníci našli i čerstvý vlčí trus. „Analýza DNA z trusu má určit, odkud vlk pochází,“ sdělil agentuře ČTK Jan Piňos z Hnutí Duha. 

Vlk zachycený fotopastí ve Žďárských vrších (1. 12. 2017)
Zdroj: ČT24

Panika a strach rozhodně nejsou na místě. „Vlci jsou predátoři, jsou schopni ulovit i velká zvířata – živí se i většími kopytníky. V Evropě není znám žádný případ, že by zaútočil na člověka,“ říká ředitel  Agentury přírody a krajiny ČR Václav Hlaváč. 

Budoucnost vlků v Čechách

„Překážkou rychlejšího osídlování naší krajiny velkými šelmami je pytláctví i hustá silniční síť, na Vysočině je to především téměř neprůchodná dálnice D1. Stala se osudnou například pro rysa a vlka,“ uvedl Hlaváč. Podobné údaje i další pozorování podle něj naznačují význam Vysočiny pro dálkové přesuny velkých savců. „Tato zvířata tady ale mohou najít vhodná místa i pro trvalý výskyt,“ dodal.

Ochránci přírody a zoologové se na jejich výskyt chtějí v příštím roce víc zaměřit. Modernizace dálnice počítá do budoucna i s tzv. ekodukty – tedy bezpečnými přechody pro zvířata. Na Vysočině by měly být na dvou místech, u Humpolce a Řehořova.