Od kostela na Zelené hoře mizí hroby, z tisícovky jich zbývá jen deset

Události: Zelená hora bez hřbitova (zdroj: ČT24)

Poutní kostel Zelená hora se po více než dvou stech letech vrací do podoby, jak ji naplánoval stavitel Jan Blažej Santini-Aichel. Hřbitov mezi ambitem a kostelem nahradí odpočinková zóna. Žďár nad Sázavou se ke zrušení hrobů zavázal už v 90. letech – byla to podmínka k zápisu památky do seznamu světového dědictví UNESCO.

Z původní téměř tisícovky hrobů jich zbývá přemístit už jen deset. Do konce roku to podle původního plánu majitelé hrobů nestihnou, žádné postihy jim ale nehrozí. 

„Někteří se rozhodli, že zůstanou ostatky na místě, že nechtějí hroby vykopávat, a někdo do těch nových hrobů přenesl ostatky drahých,“ říká farář Vladimír Vojtěch Záleský.

Město vyplácí za přemístění hrobu symbolickou odměnu. „K dnešnímu datu o ni požádalo 318 lidí, příspěvek je dva tisíce korun,“ upřesňuje zástupce vedoucího Komunálních služeb Žďáru nad Sázavou Miloslav Dvořák.

Santiniho stavby
Zdroj: ČT24

Hrobku místních významných továrníků musí radnice přemístit na vlastní náklady, majitelé ji odkázali městu. „Smeykalova hrobka bude přemístěna na vhodnou lokalitu na nový hřbitov,“ dodává Dvořák.

Jako jediný zůstane u zdi ambitu dvojhrob, v němž jsou pochováni dva kněží. „Bonifác Procházka, který má nejvýraznější zásluhu na záchraně Zelené hory, a pak Matěj Josef Sychra, který tady působil později a známý je jako sběratel pohádek, povídek,“ uvádí farář.

Hroby ze Zelené hory musí jejich majitelé odstranit nejpozději na jaře příštího roku. Hned poté se začne i s opravou fasády kostela.