Přibývá zadržených cizinců s padělanými doklady, zaměřují se na ně zvláštní policejní týmy

Přibývá zadržených cizinců s padělanými doklady (zdroj: ČT24)

V tuzemsku přibývá případů, kdy policisté chytí cizince s padělanými doklady. Podobné zkušenosti hlásí i němečtí celníci u hranic s Českem. Na nelegální obchod s padělanými doklady se proto zaměřují speciálně vycvičené týmy s moderní technikou.

Muži z oddělení cizinecké policie hlídkují u hraničního přechodu nedaleko Aše. Společně s německým kolegou se zaměřili na padělané doklady. Zajímají je cestovní pasy, průkazy a víza.

„Nejčastější přestupkové jednání u cizinců je, že nemají kompletní doklady k cestování do ČR. Mají u sebe pouze doklady, které je opravňují k pobytu na území republiky, ale nemají cestovní doklad,“ uvádí příslušník cizinecké policie Karlovarského kraje.

Za to většinou hrozí jen pokuta. Horší je to s padělky, jen v Karlovarském kraji odhalí policisté každý měsíc průměrně čtyři falešné doklady. Počet odhalených padělaných dokladů roste v celém Česku, během čtyř let šlo o stovky případů. „Při kontrolách dokladů policisté nejčastěji zjistí falešné doklady u občanů Ukrajiny,“ říká krajská policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Počet odhalených padělaných dokladů roste
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Jeden příklad z poslední doby – mezinárodně hledaného cizince, který jel do Bavorska, chytili policisté v Německu. U sebe měl 3000 eur, falešné ukrajinské doklady a padělaný řidičský průkaz. 

Policistům pomáhá odhalit falešné doklady i speciální auto s mnoha přístroji. „Komparátor nám odhaluje, jestli byly použity správné barvy, průsvity, jestli je vodoznak dokumentů a různé ochranné prvky,“ vysvětluje Petr Hurt z cizinecké policie Karlovarského kraje. Kromě mikroskopu mají policisté přístroje, které rozpoznají i ochranné prvky, které běžně nejsou vidět. 

Policistům pomáhá odhalit falešné doklady i speciální auto s tzv. komparátorem
Zdroj: ČT24