Sokolovská elektrárna je zastaralá. Místní obce řeší, kdo jim bude dodávat teplo

Obce a města na západě Sokolovska přemýšlejí, kdo a jakým způsobem bude vytápět zdejší domácnosti. Elektrárna Tisová, která rozvod tepla dnes zajišťuje, má výjimku na vypouštění emisí do ovzduší jen do roku 2019. Její technologie jsou zastaralé a potřebují investice, které jdou do stovek milionů korun.

Elektrárna Tisová dosud funguje jen díky výjimce, do ovzduší pouští víc oxidu siřičitého, než povolují limity. Zařízení má sice udržované, ale moderním požadavkům už neodpovídá. Teplo odsud do domácností proudí parovodem, který vede vzduch obřími rourami na ulicích – dnes už se horkovod dává do země.

„Opravdu to hyzdí krajinu a zatěžuje pozemky přímo pod parovodem a okolo,“ říká ředitel Sokolovské bytové s.r.o. Erik Klimeš.

Elektrárnu v Tisové, která jen v Sokolově vytápí 10 000 domácností a tisíce dalších v okolí, na přelomu roku koupila Sokolovská uhelná. Ta už provozuje elektrárnu ve Vřesové a domácnosti vytápí modernějším horkovodem.

„I ta část zásobovaná dneska z Tisové by měla přejít na horkou vodu, protože je to efektivnější, úspornější a jednodušší,“ myslí si předseda představenstva společnosti Sokolovská uhelná Jiří Pöpperl.

Na městském úřadě v Sokolově o problému už měsíce jednají expertní skupiny. Horkovod vyjde na stamiliony. Města ale nechtějí další zdražování tepla. Hledají proto způsob, jak získat na jeho budování dotace. Jestli se těžká technika pustí do nejrozsáhlejší akce v dějinách Sokolovska za posledních padesát let, bude jasné už v průběhu letošního roku.