Tři obvinění členové ČSSD se vzdali funkcí ve straně, Navrátil ale zůstává starostou Chebu

Tři členové karlovarské ČSSD, kteří jsou obviněni v kauze ROP Severozápad – Petr Navrátil, Jakub Pánik a Miroslav Čermák – přerušili své členství a vzdali se stranických funkcí. Navrátil tak od úterý nebude krajským předsedou a Pánik nebude členem představenstva republikového vedení strany. Všichni ale řekli, že se cítí nevinní a končí jen proto, aby zklidnili situaci a nepoškozovali sociální demokracii.

„Na jak dlouho (přerušuji členství), bych nepředjímal, protože vyšetřováním to nemusí skončit. Pak může být soudní rozsudek, osvobozující nebo nepravomocný, ale to jsme ještě daleko. Ale situace je taková, že si přerušuji členství,“ uvedl Petr Navrátil.

Post krajského předsedy ČSSD přitom obhájil před dvěma týdny a členové strany věděli, že mu hrozí trestní stíhání. Téměř přesně před rokem u něj policisté prováděli domovní prohlídku v souvislosti s vyšetřováním možného ovlivňování projektů ROP Severozápad.

Navrátil od roku 2008 působil jako náměstek hejtmana a poslední dva roky je starostou Chebu. Zopakoval to, co řekl už minulý týden po jednání chebského zastupitelstva, tedy že se funkce starosty zatím nevzdá. Podle něj to nesouvisí s kauzou ROP Severozápad a města se to nijak nedotýká.

To si ale nemyslí zástupci hnutí ANO, koaličního partnera na chebské radnici, a starostu dopisem nepřímo vyzvali k rezignaci. Ten to ale odmítá – dokud nepadne rozsudek, tak to podle něj není jejich věc. Hnutí ANO podle Navrátila samo toleruje ve své koalici ve vedení kraje jiného politika obviněného v další kauze. 

Starosta Chebu a zastupitel Karlovarského kraje, do prosince 2016 šéf krajské ČSSD. V letech 2008–2015 byl náměstkem hejtmana pro regionální rozvoj, dopravu a silniční hospodářství. Od roku 2012 byl předsedou výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, od roku 2014 je místopředsedou. Loni v prosinci policisté prohledávali politikovu kancelář i byt a pátrali po dokumentech z doby, kdy zasedal v hodnoticí komisi. Navrátil tehdy řekl, že jde o projekty staré tři a více let.

Petr Navrátil
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Dalším obviněným je exnáměstek hejtmana Jakub Pánik, v ROP Severozápad působil v roce 2012. Protikorupční policisté ho už jednou detailně prověřovali. Nelíbilo se jim například jeho působení v zakázce na opravu Becherovy vily.

V červnu 2014 ale policisté případ uzavřeli a odložili s tím, že se neprokázalo nic nezákonného. Jakub Pánik se k novému obvinění zatím vyjadřovat nechce, stejně jako bývalý náměstek hejtmana a v ROP člen hodnoticí komise Miloslav Čermák. „V tuto chvíli nemám dostatek informací a tak bych celou věc nekomentoval,“ vzkázal Čermák.

Bývalý první náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik
Zdroj: ČT24

Mezi obviněnými jsou také dnes už bývalí členové ČSSD. Třeba exnáměstek hejtmana a bývalý místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký, známý z případu údajného úplatkářství s lobbistkou Mrencovou. Kauza se nedávno znovu vrátila k okresnímu soudu. A také Tomáš Hybner, bývalý náměstek karlovarského primátora a jeden z účastníků nechvalně známé „karlovarské losovačky“.

Členové krajského výkonného výboru v reakci na situaci zvolili statutární místopředsedkyní ČSSD v Karlovarském kraji Markétu Wernerovou, která se současně z titulu své nové funkce ujala vedení krajské organizace. Wernerová uvedla, že všichni tři obvinění členové ČSSD přerušením svého členství dokázali, že chtějí, aby ČSSD byla akceschopnou a také čistou a sebevědomou stranou. „Krajský výkonný výbor zvolil nové místopředsedy a chceme ukázat, že ČSSD má co říct a že máme schopné lidi,“ řekla Wernerová.

K tomu, aby se obvinění členové ČSSD vzdali svých veřejných a stranických funkcí, vyzval už předseda strany Bohuslav Sobotka. V Ústeckém kraji zatím zůstává členkou ČSSD Jana Vaňhová, Arno Fišera už své členství v ČSSD definitivně ukončil minulý týden. Obvinění čelí i další bývalý náměstek Vaňhové Pavel Kouda. Ten řady ČSSD opustil už v roce 2012.