Za Raplem do Krušných hor. Filmová místa stále víc lákají turisty

Události: Filmové kulisy cílem turistů (zdroj: ČT24)

Do míst, kde se natáčely filmy a seriály, míří čím dál víc turistů – hledají tam místa známá z pláten či obrazovek. Filmařskou lokalitou se nově i díky seriálu České televize Rapl staly Krušné hory. Na podporu „filmové turistiky“ přispívá i Karlovarský kraj.

„Samozřejmě je to znát. Velká většina hostů se ptá, kde se to natáčelo, a když jim řeknu, že je to 200 metrů od mé hospody, tak žasnou,“ říká hostinský Dalibor Hoffmaister z osady Ryžovna, u které se natáčely scény seriálu Rapl.

V okolí Krušných hor vznikal i seriál Pustina a film Schmidke. Nově se tam točí o Marcebile – tajemné postavě z krušnohorských pověstí.

„Prezentujeme novou sérii tzv. krušných hororů. Tentokrát z Karlovarského kraje. Je to pět příběhů a Marcebila celý ten seriál uvádí,“ popisuje filmař Petr Mikšíček. Tvůrce Marecebily přilákalo tajemné místo známé jako Neklid, mezi Božím Darem a Klínovcem.

V reklamě na čokoládu se centrum Lokte proměnilo v horskou vesnici
Zdroj: ČT24

Ani tím ale výčet filmařsky atraktivních míst nekončí. Loket na Sokolovsku využila ve vánoční reklamě nápojářská firma. V reklamě na čokoládu se centrum města proměnilo v horskou vesnici.

Obce i kraje o popularitu usilují, vznikají proto speciálně zaměřené agentury. „Tipujeme lokace a pomáháme s vyhledáváním konkrétních objektů podle požadavků filmařů,“ vysvětluje Petr Židlický z Krajské filmové kanceláře. Kvůli propagaci atraktivních míst agentury pomůžou i se zprostředkováním finanční podpory.