Zchátralý zámeček v Sedlci na Karlovarsku přitahuje bezdomovce a narkomany

Zchátralý zámeček v Sedlci přitahuje bezdomovce a narkomany (zdroj: ČT24)

Zchátralý zámeček v Sedlci na okraji Karlových Varů obývají bezdomovci a narkomani. Lidé z okolí si stěžují na nepořádek, krádeže a mají strach o své děti. Areál před čtyřmi lety vyhořel a od té doby není bezpečný. Jeho zahraniční majitel není k sehnání.

Kdysi klidná lokalita na okraji karlovarské části Sedlec se za poslední půlrok stala nebezpečnou. Tvrdí to lidé, kteří v okolí zámečku bydlí. Podle nich se tam každý den scházejí bezdomovci a narkomani.

„Když se děti vrací z kroužku, je to nepříjemné, protože už je v zimě brzy tma, musíme jim chodit naproti. Vždycky si tady hrály a teď mám samozřejmě obavy,“ říká obyvatelka lokality u zámečku Mária Gernerová.

Zámeček je volně přístupný, kdokoliv tam může přijít a volně se v něm pohybovat. Rodiče dětí už několikrát v okolí svých domů našli podezřelé ampule, obaly od injekčních stříkaček a jehly. Obávají se, že se v zámečku prodávají drogy. Na ulici, která končí v poli, je teď neobvyklý provoz.

Zchátralý zámeček v Sedlci na Karlovarsku
Zdroj: ČT24

„Cizí lidi, kteří tady nikdy nebyli a najednou se tu vyskytli, chodí třikrát za den dolů, nahoru. Nám se ztratily nějaké věci, sousedům taky,“ popisuje další místní Karel Schöniger.

Zatímco zámeček byl během natáčení České televize prázdný, u přilehlých garáží se vystřídalo za dvě hodiny zhruba šest lidí. Majitelem je rusky mluvící cizinec. Toho se ale nepodařilo kontaktovat. 

„Zkusím to s nimi nějak probrat, co to tam je za pohyby. Víceméně to máme pod kontrolou, nevidím nic takového, jako že se tam něco děje špatně,“ tvrdí nájemce a následný pronajímatel garáží Tomáš Maďar.

Garáže u zámečku přitahují podezřelé osoby, říkají místní
Zdroj: ČT24

Problémy podle lidí v okolí začaly už před čtyřmi lety, kdy zámek částečně vyhořel. Zoufalí obyvatelé už požádali dopisem o pomoc primátora.

„Jsme v kontaktu s občany, neboť podnět k nám dorazil přes radu města. Příští týden bychom se s nimi rádi přímo na místě setkali a věc vyřešili,“ uvedl velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák. Podle informací České televize se případem kromě strážníků zabývá i policie.

Menší barokní zámecká budova byla vystavěna patrně ve druhé polovině 17. století. V průběhu 19. století prošel zámek úpravami kvůli těžbě kaolinu v okolí a získal klasicistní podobu. V budově po téměř celé 20. století sídlilo vedení sedleckých kaolinových dolů. Po privatizaci v roce 1993 přešel zámek na společnost Keramické suroviny Božičany, dnešní Sedlecký kaolin. Současným vlastníkem objektu je ruská firma, která se o něj nestará. V červenci 2012 vypukl v podkroví opuštěné budovy požár, který zcela zničil krov, střechu a několik místností druhého patra.

Zchátralý zámeček v Sedlci na Karlovarsku
Zdroj: ČT24