Spor o větrné elektrárny u Stříbra

Plzeň - Radní ve Stříbře se rozhodli podpořit stavbu třinácti větrných elektráren. Na pozemcích města je chce vybudovat společnost ČEZ. Obci to ročně může přinést desítky milionů korun a energii pro město a okolní obce. Projekt ale naráží na nesouhlas Krajského úřadu v Plzni.

Na rozlehlých polích za městem vyroste jeden z největších větrných parků v západních Čechách. Do sítí domácností bude dodávat energii lidem ve městě i obcích. Projekt ale musí posoudit a schválit desítky institucí. „Musí následovat všechna správní povolení, například o vlivu na životní prostředí,“ připomíná tiskový mluvčí ČEZ Plzeň Martin Sobotka. „Projekt je pro Stříbrsko zajímavý nejen z ekonomického hlediska a věříme, že se to povede uskutečnit,“ je optimistický starosta Stříbra Miroslav Nenutil.
 
Krajští úředníci ale nejsou z projektu nadšeni. Otevřeně říkají, že se jim nelíbí. V západních Čechách podle nich není dost vhodných míst, aby se síla větru dala využít. Energetikům vadí, že na jedné straně úředníci mluví, jak je nutné podporovat obnovitelné zdroje energie, na druhé straně pak váhají, jestli mají takové projekty podpořit. „Jsou různé druhy obnovitelné energie a my je podporujeme. V našem kraji jsou některé z těchto druhů více efektivní a některé zase méně. My bychom dávali přednost využití vodní energie nebo biomasy,“ vysvětluje postoj kraje Václav Žižka, pověřený vedením Odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeň. „Každý je pro větrné elektrárny, každý je pro spoustu dalších věcí, ale jen ať to nestojí pod jeho okny. Kdybychom takto uvažovali, tak nikdy nemůžeme splnit závazek ČR v procentech výroby energie z obnovitelných zdrojů,“ nerozumí postoji úředníků Martin Sobotka.     
 
Stříbrští zastupitelé dali větrným elektrárnám zelenou. S projektem teď chtějí seznámit veřejnost. Podle něj by do roku 2012 mělo být ve Stříbře postaveno třináct větrných elektráren, každá o výkonu dvou megawattů. ČEZ počítá s tím, že jich po celé ČR postaví čtyřicet.