Karlovarští bojují o školku, město ji chce zavřít

Karlovy Vary - Jediná mateřská školka v centru Karlových Varů se má zavřít - trvají na tom radní, i přes protest rodičů. Nechtějí totiž investovat do oprav. Lidé za tím ale vidí snahu dům prodat.

Protestní petice ani osobní schůzka rodičů s vedením města nezabránily tomu, aby radní zrušili své rozhodnutí. Provoz školky v ulici Krále Jiřího chce město ukončit letos v srpnu. „Ty skutečné důvody jsou ekonomické, protože nejsme stoprocentním vlastníkem té budovy a podílíme se na všech opravách čtyřiceti procenty,“ vysvětluje úmysl karlovarské radnice náměstkyně primátorky Jana Petříková. 

Rodiče ale od začátku za vším vidí jen předem dohodnutý prodej lukrativních prostor. „Určitě by školka nebyla rušena, kdyby šlo o zájem dětí,“ je přesvědčena jedna z matek Ivana Al Khaled. „O celý ten prostor má zájem jedna konkrétní osoba a o to tady jde,“ dodává další z matek Veronika Ujčíková. „O prodeji se nikdy nehovořilo. Jsme ochotni připustit pouze a výhradně pronájem a to pouze a výhradně za účelem zachování zařízení předškolního vzdělávání,“ dušuje se primátorka Karlových Varů Veronika Vlková. 

Ani soukromá školka se ale rodičům nelíbí. Obávají se zvýšení školného. Navíc není jasné kdy, a jaký typ školky tu nový nájemce otevře. „Nevěřím, že během tří měsíců najdou nového nájemce té školky,“ je přesvědčena Veronika Ujčíková 

Stejnou situaci řeší i rodiče v Mariánských Lázních. I tady se pod petici podepisují lidé, kteří mají obavy z uzavření jediné školky v městské části Úšovice. „My samozřejmě bojujeme o to, aby tu školku opravili,“ říká Martina Kubová z Mariánských Lázní. „Řešíme to s projektanty a vymýšlíme to tak, aby byli všichni spokojeni,“ slibuje za radnici místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval. 

Rodiče v obou městech svůj boj o školky nevzdávají a hlavně ti v Karlových Varech teď chtějí problém řešit s jednotlivými zastupiteli.