Dálnici z Babic do Starého Města postaví Eurovia a Strabag. Hotová má být za tři roky

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) vybralo zhotovitele stavby dálnice D55 z Babic do Starého Města na Uherskohradišťsku. Úsek by mělo za 2,85 miliardy korun postavit sdružení společností Eurovia a Strabag. S pracemi se má začít už na podzim a potrvají asi tři roky.

Silničáři vybírali ze čtyř podaných nabídek, nabídka firem Eurovia a Strabag byla podle ŘSD nejvýhodnější. Už dříve generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že podaná nabídka těchto společností činí 72,4 procenta předpokládané hodnoty stavby, která má vydané pravomocné stavební povolení. „Stavba by měla být zahájena na podzim tohoto roku a zprovozněna do konce roku 2023,“ sdělil Mátl.

Vítěze soutěže vybírala hodnoticí komise, podle ředitele zlínské správy ŘSD Karla Chudárka její rozhodnutí zatím nenabylo platnost. „Všechny podklady mají (Eurovia a Strabag) v pořádku. Ještě ale není podepsaná smlouva. Musejí se dodržet lhůty pro případné odvolání, které teprve začnou běžet. Až zhruba za měsíc budeme mít jistotu,“ řekl Chudárek.

Pyrotechnici hledali v úseku munici z druhé světové války

Vybudování téměř osm a půl kilometru dlouhé části dálnice má ulehčit obcím na souběžném úseku silnice I/55, kterým denně projede zhruba 15 tisíc automobilů. Jelikož dálnice vede podél železniční trati z Přerova do Starého Města, která byla za druhé světové války bombardována, dělal se v uplynulých měsících v okolí chystané stavby pyrotechnický průzkum. Pracovali kolem ní i archeologové.

Úsek dálnice D55 z Babic do Starého Města
Zdroj: ŘSD

V roce 2021 předpokládá ŘSD zahájení výstavby navazujícího úseku dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku, odkud má D55 v budoucnu dále směřovat k dálnici D2 u Břeclavi. V roce 2023 by se mělo začít pracovat mezi Babicemi a Napajedly, získání stavebního povolení na tuto trasu předpokládají silničáři v roce 2022.

V říjnu 2018 zahájilo ŘSD dostavbu jihovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je taktéž součástí dálnice D55. Se zprovozněním více než 3,1 kilometru dlouhého úseku, který bude končit před řekou Moravou v průmyslové části Napajedel, počítají silničáři v příštím roce.