Strojírenský veletrh ukazuje budoucnost továren. Za novinkami míří desetitisíce lidí

Na letošní 61. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu přijelo 1660 vystavovatelů ze třiceti zemí. K vidění budou roboti, 3D tiskárny i výroba řízená umělou inteligencí. Novinkou veletrhu je Česká národní expozice, kterou společně vytvořilo třináct státních institucí.

Letošní ročník zabere všechny pavilony výstaviště, které nabídnou unikátní exponáty. Třeba nejrychlejší pneumobil z dílny inženýrů z Vysokého učení technického nebo Robocoaster, robotické rameno, které rozhýbává dvě sedačky a funguje tak jako kolotoč.

Od mnoha expozic zní cizí jazyky. Vystavovatelů z ciziny je letos zhruba polovina. Vedou firmy z Německa, s odstupem následují Slovensko a Čína. Zaujmout se budou snažit očekávaných 80 tisíc návštěvníků.

Mezinárodní účast na veletrhu
Zdroj: Veletrhy Brno

Ve středu zájmu bude digitální továrna

Loňský ročník se ohlížel do minulosti za posledním stoletím českého průmyslu. Letošní se dívá do budoucna, třeba na digitální továrnu. Ta nahrazuje monotónní lidskou práci pomocí robotů a dokonce se sama umí učit i vyvíjet.

„Vidíme už dnes ve světě, že továrny, které dovedou digitalizovat, jsou schopny rychleji inovovat a udržet se na čele průmyslu. Firmy, které nebudou následovat tento trend, tady relativně brzy už nemusí být,“ uvedl ředitel pro průmyslové standardy společnosti Microsoft Dalibor Kačmář.

Česko na veletrhu poprvé vystupuje pod společnou značkou

Na veletrhu jsou zastoupeny všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Pod společnou značkou „Česká republika: Země pro budoucnost“ vystupuje letos ne veletrhu poprvé třináct státních organizací.

Společná expozice v pavilonu Z spojuje česká ministerstva průmyslu a obchodu, obrany i zahraničí, stejně jako například Agenturu pro podnikání a inovace, CzechInvest, CzechTrade nebo Českou exportní banku. „Konečně tady poprvé vystupujeme jednotně. Trvalo nám to šestadvacet let. Je to skvělý příklad toho, jak bychom měli vystupovat všude v zahraničí,“ řekl na zahájení veletrhu premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zdůraznil, že sloučení třinácti expozic do jediné znamená také úsporu. „Míříme do budoucnosti a tímto heslem chceme ukázat, že jsme zemí s výbornými univerzitami, zemí orientovanou na vědu a výzkum a zemí otevřenou inovacím,“ řekl.

Doprava v Brně zhoustla

Strojírenský veletrh se stal také synonymem dopravních komplikací. Ty se dají očekávat například na příjezdu od Prahy. Od pondělí do pátku také brněnský dopravní podnik posílí dopravu k výstavišti mimořádnou tramvajovou linkou P1 na trase z Malinovského náměstí do zastávky Pisárky.

Na výstaviště se vrátila socha TGM

Po jedenadevadesáti letech se na brněnské výstaviště vrátila socha Tomáše Garrigua Masaryka z dílny sochaře Otakara Španiela. Poprvé tam v podobě sádrového modelu stála při otevření areálu výstaviště v roce 1928.

Socha umístěná před pavilonem A obsahuje i pamětní listinu a její sokl schránku s dokumenty, které popisují vznik sochy a nesou i jména zaměstnanců společnosti Veletrhy Brno, kteří na ni přispěli. Z celkových nákladů asi půl milionu korun shromáždili zaměstnanci výstaviště asi osmdesát tisíc korun.