Brněnští vědci mapují rozmanitost evropských lesů. Česko je nadprůměrné

Druhově rozmanitá příroda je i u řeky Dyje (zdroj: ČT24)

První mapu rozmanitosti evropské lesní flóry připravili vědci z Masarykovy univerzity. Česká republika je podle výsledků studie nad evropským průměrem, takzvané biodiverzity ale dlouhodobě ubývá kvůli změně klimatu a zhoršování životního prostředí. Studii už publikoval třeba i prestižní mezinárodní vědecký časopis Journal of Biogeography.

Lesy u Hádecké planiny u Brna hrají žlutou barvou květin, červenou plody keřů i zelenou barvou listů. Ukrývají totiž rostlinné bohatství. Ví to i odborníci z Masarykovy univerzity, kteří jako první připravili mapu, jež sleduje různorodost evropské flóry.

„Je to plošina, kde jsou v podloží vápence, ty lesy, které tady můžeme vidět, jsou jedny z nejbohatších v Česku. Můžeme tady třeba vidět jeden teplomilný keř, typický pro tuto lokalitu,“ přiblížil hlavní autor studie, Martin Večeřa z Přírodovědecké fakulty.

Při vytváření mapy spolupracovali vědci z celé Evropy, brněnští vědci tým vedli a studii sestavili. Data bylo ale nejprve potřeba změřit přímo v přírodě. „Vymezíme plochu, v rámci které zaznamenáváme počet druhů, který vstupuje do našich analýz. Je to plocha desetkrát deset metrů, zaznamenáme na ní všechny druhy rostlin,“ vysvětlil Večeřa.

Nejhůře jsou na tom lesy severozápadní Evropy

V České republice našli vědci méně druhů v jehličnatých lesích, které lesníci dlouhodobě vysazovali uměle. Rozmanitosti naopak svědčí lesy listnaté. „Druhově chudé oblasti jsou hlavně v severozápadní Evropě a druhově bohaté oblasti v pohořích jižní a střední Evropy,“ řekl Večeřa.

Podobně různorodá jako Moravský kras je v České republice třeba i krajina lužních lesů na soutoku Moravy a Dyje. Nejde přitom o chráněnou krajinnou oblast. I to by mohl výzkum brněnských vědců pomoct změnit.