Japonsko ocenilo vědce z Brna. Zdokonalili pozorování mikroskopem

Brněnští vědci získali od Japonské mikroskopické společnosti prestižní ocenění. Popsali například metodu, jak pozorovat živé organismy v elektronovém mikroskopu, aniž by musely uhynout. Tuzemští odborníci tak potvrdili svůj celosvětový věhlas a rozšíří spolupráci se zahraničními badateli.

Japonští vědci ocenili tým Viléma Neděly z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v Brně. „Postavili jsme unikátní mikroskop, který dokáže snímat věci, jež normální komerční přístroj nezvládne, patentovali jsme dva detektory, jež zobrazí předtím nezobrazitelné vzorky, a představili jsme metodu, která dovoluje zkoumat malé organismy, tak, aby neumíraly,“ vyjmenoval Neděla.

Dosažené výsledky popsal tým v článku, který uveřejnil japonský časopis Kenbikyo Japonské mikroskopické společnosti. Právě na jeho základě si vysloužil prestižní ocenění. V textu nazvaném Nový environmentální rastrovací elektronový mikroskop a pozorování živých organismů popsali vědci své největší úspěchy za posledních patnáct let.

Japonský úspěch brněnských vědců (zdroj: ČT24)

Zkoumáme, co skutečně v přírodě vidíme

Živé organismy se brněnští vědci snaží zkoumat tak, jak skutečně fungují a existují v přírodě. „V elektronové mikroskopii se totiž musí často upravovat a výsledek je pak zkreslený,“ vysvětlil Neděla. Ideální podmínky, ve kterých malé organismy přežijí, tým vypočítal na základě matematicko-fyzikálních simulací.

Podle Neděly je využití nové metody široké. „Konkrétně se zabýváme rostlinnou a živočišnou biologií, výzkumem a vývojem léků. Nyní například ve spolupráci se slovenským vědcem vyvíjíme kapsle pro léčbu diabetes a podobně,“ dodal.

Cenu uděluje časopis jednou za dva roky

Doplnil, že udělená cena je pro tým zejména otázkou prestiže, přesto díky ní vědci získali nové kontakty a navázali nové spolupráce s dalšími japonskými vědci. Cenu za nejlepší článek zvanou Wabunshisyo vyhlašuje časopis jen jednou za dva roky, navíc jsou v něm pouze ty texty, které napíší odborníci na vyzvání redakční rady.

  • Japonsko je z hlediska mikroskopie velmi významná země. Na světě existuje pět nejvýznamnějších výrobců elektronových mikroskopů, přičemž dva z nich jsou právě z Japonska. Toto ostrovní císařství patří mezi světovou technologickou elitu s velmi vysokou úrovní a mírou financování výzkumu a vývoje.
  • Vítězství týmu Viléma Neděly upevňuje postavení a pověst města Brna coby centra excelentního výzkumu, vývoje a výroby elektronových mikroskopů na světě.
  • Zdroj: Akademie věd ČR

Japonská mikroskopická společnost nyní sdružuje přes dva a půl tisíce vědců a firem a její historie sahá do roku 1939. Japonsko je mikroskopovou velmocí, nejen co se týče vědy a výzkumu, ale i výroby přístrojů. K světovým centrům elektronové mikroskopie ale patří právě i Brno.