Na demolici poničeného domu v Lenoře dá kraj až čtyři miliony. Torzo má jít k zemi do konce roku

Jihočeský kraj uvolní na demolici domu zničeného výbuchem a požárem v Lenoře na Prachaticku částku do čtyř milionů korun. Schválili to ve čtvrtek krajští zastupitelé. Torzo domu by mohlo být strženo do konce roku. Jihočeský kraj už obdržel potřebné dokumenty a nyní vypíše výběrové řízení na likvidaci objektu. Při neštěstí v Lenoře na začátku října zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno.

Jihočeský kraj původně počítal s tím, že pro Lenoru uvolní dva miliony korun. Jenže odhad ukázal, že demolice může stát až čtyři miliony korun bez daně. Proto kraj částku zvýšil. Podle Marty Spálenkové z oddělení krizového řízení krajského úřadu soutěž na demolici konečnou částku o něco sníží.

Termín stržení domu je zatím jen odhadován. „Už se trochu bojím být optimista. Ale byla bych velmi ráda, aby se lidé na tu ruinu do konce roku už nemuseli dívat,“ řekla novinářům Spálenková.

Výsledek výběrového řízení bude ještě na některém ze svých listopadových zasedání schvalovat krajská rada. „Snaha bude, aby se to povedlo už do 7. listopadu. Pokud bychom to všechno nestihli, šlo by to do rady o dva týdny později,“ řekla Spálenková.

Část obyvatel se vrací domů

Výbuch a požár zničil jeden obytný dům, který bude stržen. Další dva obytné domy byly poškozeny a lidé je museli opustit. Do svých bytů se po opravách postupně vracejí.

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních obyvatel požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatel domu, který v něm zemřel. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Výnos sbírky Lenory a organizace Adra se rozdělí příští týden

Jihočeský kraj uvolnil pro postižené lidi z Lenory 546 tisíc korun ze sbírky. Peníze si rozdělí majitelé bytů a lidé, kteří v nich bydleli. Tato sbírka potrvá do března 2020.  

Otevřená je také sbírka, za kterou stojí organizace Adra spolu s obcí. „Ke čtvrtku poslali lidé na účet veřejné sbírky už 2 532 422 korun,“ potvrdila Karolina Emanuelová z Adry. Peníze se mezi  ty, kteří přišli o domov kvůli výbuchu, budou rozdělovat příští týden. Zástupci organizace se proto nejdřív sejdou se starostou Lenory. 

K výbuchu obytného domu došlo 3. října v ranních hodinách. Celkem bylo zraněno devět lidí, jeden muž na místě zemřel, 19 lidí muselo opustit své poničené domovy.