Provoz otáčivého hlediště v Českém Krumlově se od příštího roku omezí. Kvůli rekonstrukci Bellarie

Památkáři zahájí v roce 2020 tříletou opravu letohrádku Bellarie u otáčivého hlediště v Českém Krumlově zhruba za 50 milionů korun. Práce v letech 2021 a 2022 zčásti omezí produkci Jihočeského divadla, hlavně odpolední představení. Oznámili to krumlovský kastelán Pavel Slavko a ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek řekl, že kdyby divadelníci nemohli využívat letohrádek jako zázemí, omezení by se dotklo všech představení na točně a nevyplatilo by se tam hrát.

Předběžná dohoda podle ředitele jihočeských památkářů Pavelce zní, že příští rok odehraje scéna všechna plánovaná představení, v dalších dvou letech bude pravděpodobně provoz kvůli opravě Bellarie omezený. Letos dokončili památkáři projektovou přípravu, objevili i nečekaně hodnotné prvky.

„Jednáme s divadlem, že příští rok na podzim, až skončí divadelní sezona, začne rekonstrukce a budeme muset velice pečlivě zvažovat kroky stavebních technologií souběžně s produkcí divadla. Některé věci budou bolestivé, například odpolední představení: v době letní sezony, kdy jsou pro nás optimální technologie mokrého procesu, demontáže kamenných schodišť, tam bude muset divadelní provoz ustoupit. Chceme ale s firmami jednat, aby večerní a noční představení nebyla ohrožena,“ řekl kastelán Slavko.

Bez točny nemá smysl vůbec hrát, říká divadlo

Ředitel divadla Průdek uvedl, že o harmonogramu prací v Bellarii se bude ještě jednat. „Bez zázemí nejsme schopni divadlo provozovat, rozhodně ne v takovém množství. Když nám zbude jen 20 (hracích) večerů, je točna v tu chvíli ztrátová a ekonomicky to vůbec nedává smysl, levnější by bylo vůbec nehrát,“ řekl Průdek.

Letos divadlo odehrálo v zámecké zahradě 96 představení. Z toho bylo 29 odpoledních, z nichž byly tržby asi sedm milionů. Kdyby je nemohlo uvádět v Krumlově, hledalo by jiný prostor, kde by ale hrálo jiné rodinné tituly - pro točnu vznikají na míru.

Náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) řekl, že 29. října je kvůli opravě Bellarie schůzka u ministra kultury Lubomíra Zaorálka. „Počkáme si, s čím památkáři přijdou a jak se dohodneme. Předtím je zbytečné spekulovat, nemám v ruce žádnou dohodu o tom, jak to bude,“ řekl Thoma.

V letohrádku v zámecké zahradě se budou restaurovat nástěnné malby, černá kuchyně, přípravna, výtahy včetně mechanismu takzvaného kouzelného stolečku i štukatérská výzdoba umělé jeskyně. Památkáři opraví i okna, dveře, podlahy, šindelovou krytinu včetně nového nátěru v zelené barvě, fasádu, zrestaurují a pozlatí kovové zábradlí, obnoví i cesty či trávníky.

Točna přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny tržeb, které jsou 54 milionů korun ročně. Na otáčivé hlediště letos přijelo 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek vzrostly oproti minulé sezoně o 15 procent na 43,3 milionu Kč. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Opravovat se bude i bývalá mincovna

Zámek Český Krumlov zahájí na jaře 2020 i obnovu bývalé mincovny na II. nádvoří za 35 milionů. Vznikne tam galerie. Památkáři obnoví výmalby z přelomu 19. a 20. století, dřevěné podlahy, fasádu doplní původní zelené okenice, zasadí i původní ovocné stromky. 

Na podzim roku 2020 chtějí památkáři pustit návštěvníky do větší části českokrumlovské Horské zahrady, kterou obnovují. Investice bude kolem 27 milionů. Funguje již zahradnické muzeum v objektu takzvaného Paraplíčka.

„Dokončen je nápaditý projekt poslední etapy, vytipovány zajímavé technologie altánů, dřevěných plůtků, mostků, zábradlí, které by teď zahradu definitivně propojily. Postavené jsou kamenné stěny,“ řekl Slavko.

Krumlovský zámek patří k nejznámějším památkám v ČR, loni tam přišlo 429 tisíc lidí. Letos od ledna do 23. října byl mezi státními památkami druhý nejnavštěvovanější, přilákal 357 483 lidí.