Bránili jsme přátele, hájí se Nizozemci, kteří napadli číšníka v centru Prahy. Hrozí jim až osmnáct let vězení

Události: Začal soud se dvěma Nizozemci, kteří brutálně zbili číšníka v centru Prahy (zdroj: ČT24)

Bratři Aräsh a Armin Nahviovi z Nizozemska, kteří jsou obžalováni z loňského pokusu o vraždu číšníka z restaurace v centru Prahy, v pondělí u soudu uvedli, že na jejich skupinku jako první fyzicky zaútočil manažer podniku. Do konfliktu se údajně zapojili, aby bránili své přátele. Mužům, kteří přijeli do české metropole na rozlučku se svobodou, hrozí deset až osmnáct let vězení. Brutální zbití číšníka, který po bratrech žádá odškodné 2,6 milionu korun, zachytily kamery.

K útoku došlo loni 21. dubna na zahrádce restaurace Polpo, která se nachází u obchodního centra Quadrio nedaleko Národní třídy. Spor mezi sedmičlennou skupinou turistů a obsluhou vznikl kvůli tomu, že si cizinci do podniku přinesli vlastní alkohol. Z rvačky vyšel nejhůře jeden z číšníků, který přispěchal na pomoc manažerovi restaurace. 

Po útoku zůstal ležet v bezvědomí s komplikovanými a tříštivými zlomeninami lebky a s krvácením do mozku. Obžaloba označuje za dva hlavní agresory právě bratry Nahviovy.

„Chtěli jsme v Praze popíjet a užít si to, což jsme přesně dělali až do toho incidentu,“ uvedl v pondělí u pražského městského soudu anglicky Armin, který se před vzetím do vazby živil jako osobní trenér a kterému bude tento týden 29 let.

Tvrdí, že manažer restaurace bezdůvodně a nečekaně napadl jeho kamaráda, a to ve chvíli, kdy už se skupinka po slovním konfliktu zvedala k odchodu. Na bitku si prý příliš nepamatuje.

Záznam útoku, zdroj: Policie ČR (zdroj: ČT24)

Podle čtené výpovědi dalšího svědka pak manažer podniku skutečně do jednoho z problémových návštěvníků strčil, stalo se tak ale poté, co jiný člen skupinky kopl do stolu tak, že se rozbilo nádobí a jedna z židlí odletěla směrem k dalším hostům.

Se stejnou verzí ohledně počátku rvačky jako jeho bratr přišel i dvaatřicetiletý Aräsh, který před příletem do ČR podnikal v internetovém marketingu. Také on vypovídal v angličtině, tlumočníka do nizozemštiny bratři odmítli. „Vzpomínám si, že jsem někoho kopl dvakrát nebo třikrát do zad, ale byly to kopy nízké intenzity, zezadu do žeber,“ řekl. Přiznal také jeden kop do obličeje.

Vzhledem k intenzitě útoku je obžaloba viní ne z ublížení na zdraví, ale z pokusu o vraždu. 

Hlavními argumenty pro překvalifikování byly závěry znaleckého posudku, kde bylo prokázáno, že intenzita útoku byla natolik závažná, že mohlo dojít k usmrcení poškozeného. Údery byly směřovány převážně do oblasti hlavy, obličejové části, následovaly kopy do hlavy. Mohlo dojít ke smrti, kdyby muži nebyla poskytnuta pomoc.
Aleš Cimbala
mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze

Cizinci z místa činu utekli a večer téhož dne odjeli do Berlína. Tvrdí, že to měli od počátku v plánu. Do Prahy se následně vrátili, protože odtud měli koupené letenky domů. Na pražském letišti je zadržela policie.

Bratři v pondělí uvedli, že netušili, že číšníkovi způsobili tak vážná zranění a že je policisté hledají. Z videa útoku, které zhlédli ve vazbě, byli podle vlastních slov v šoku. Vůbec se podle nich neshodovalo s jejich vzpomínkami. „Vypadalo to, že se chovám jako nějaký robot,“ řekl Aräsh.

Sourozenci také připustili, že v Praze pili alkohol mnohem více, než jsou normálně zvyklí. V pondělí se za svůj čin omluvili a napadenému muži nabídli finanční podporu.

Napadený muž krvácel do mozku

Číšník skončil v bezvědomí na jednotce intenzivní péče. Krvácel do mozku, měl zlomené obličejové kosti a poraněné oko, musel podstoupit operaci hlavy. V nemocnici se probral až po několika dnech, propuštěn byl loni v polovině května. Sám popsal útok tak, že se zapojil do sporu, protože chtěl pomoci kolegům. Nejprve šlo o slovní potyčku, až později přerostla ve fyzickou. „Bylo to jen o vlásek. Jedna rána, jeden kop navíc, a už jsem tu nemusel být,“ podotkl napadený muž.

Číšník tvrdí, že se to stalo tehdy, kdy se muži snažili do restaurace proniknout, v čemž jim obsluha chtěla zabránit. Jednoho z útočníků kopl poté, co se skupina vrhla na jiného číšníka. „Byly tam kopance do prostřených stolů, takže padaly skleničky, talíře, příbory, židle. Všichni hosté stáli na zahrádce v pozoru a pomaličku už utíkali pryč,“ vylíčil. 

Stafen Savic, ředitel skupiny, do které restaurace patří, již dříve řekl, že když Nizozemci přišli, sedli si k jedinému prázdnému stolu, byť ten byl rezervován, a začali pít svůj vlastní alkohol. Napadený číšník se podle něj snažil také chránit postarší hosty ze Švýcarska, kteří seděli kousek od útočníků.

Číšník, který utrpěl vážná poranění při útoku skupiny Nizozemců v centru Prahy
Zdroj: ČT24

 K soudu s oběma bratry se napadený nedostavil. „Od začátku se snažíme, aby se nepotkali. Je to přání mého klienta. Není schopný se před ně postavit. Bereme to tak, že se Armin Nahvi v přípravném řízení omluvil dopisem, chápu krok obžalovaného, který v pondělí učinil. Ale za nás je nereálné, aby se potkali,“ uvedl v pondělí u soudu zmocněnec číšníka Jiří Brych k žádosti Aräshe Nahviho, aby se mohl napadenému muži omluvit do očí.

Fyzický ani psychický stav zraněného číšníka není ani rok po incidentu dobrý. „Jsem v pracovní neschopnosti, mám zákaz fyzické námahy,“ popsal dnes u soudu.

Právník napadeného muže loni v květnu upozornil, že útočníci by měli jeho klientovi zaplatit i bolestné a důsledky ztíženého společenského uplatnění. „Oni tomu člověku opravdu zničili život,“ uvedl. „Funguje běžným způsobem, nicméně nemůže chodit do práce, nemůže dělat sportovní aktivity,“ dodal v pondělí jeho zmocněnec Brych. Pro napadeného muže žádá 2,6 milionu korun: 611 tisíc jako bolesté a dva miliony korun jako odškodnění za ztížené společenské uplatnění.

Podle obhájců obžalovaných si ale mohl číšník zranění hlavy přivodit i pádem na dlažbu. Chtějí proto povolat vlastního znalce. Experty z oboru lékařství vyslechne soud 30. dubna.

Tři Nizozemce ze skupiny soud vyhostil, dva propustil

Nizozemce zadrželi policisté několik dnů po útoku na pražském letišti, pět obvinili a zbylé dva, z nichž jeden údajně ve vlasti pracoval jako policista, propustili s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit. Třem obviněným uložil hned loni v dubnu Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem osmiměsíční podmínky, na pět let je také vyhostil ze země. Aräshe a Armina Nahviovy ale policie označila za hlavní aktéry napadení a soud je poslal vazby. 

Policie bratry původně vinila z těžkého ublížení na zdraví, později ale právní kvalifikaci případu zpřísnila. Muži jsou obžalováni také z výtržnictví. Armin se navíc zodpovídá z pokusu o ublížení na zdraví. V noci před zbitím číšníka podle obžaloby udeřil do obličeje muže, s nímž se předtím pohádal před klubem v Dlouhé ulici. Nahvi to popírá.

V červenci pro nizozemský deníku Algemeen Dagblad řekl, že svého činu lituje, oběti se omluvil a nabídl jí odškodné po dobu rekonvalescence. „Myslím, že mluvím za všechny, když říkám, že nikdo z nás neplánoval se prát v cizí zemi,“ prohlásil.

Cizinci těžce zranili číšníka v Praze
Zdroj: ČT24

V nizozemském tisku vyvolal případ napadení v Praze značnou pozornost. Věnovaly se mu přední zpravodajské servery, které svým čtenářům přinesly mimo jiné i rozhovor s majitelem restaurace, kde k potyčce došlo. Nejčtenější nizozemský list, bulvární De Telegraaf, do Prahy vyslal dokonce svého berlínského zpravodaje. Šéf nizozemské diplomacie Stef Blok po útoku uvedl, že se při pohledu na fotografie z místa činu stydí a obrázky označil za „strašlivé“. Zahraniční tisk rovněž přijel na aktuální soudní líčení do Prahy.

Tuzemská policie při pátrání po skupině útočníků omylem zadržela nejprve jinou sedmičlennou skupinu, upozornil na to deník Aktuálně.cz. Turisté z Izraele utrpěli při zadržení zranění. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by se policie v takovém případě měla oficiálně omluvit. „Takové věci se stávají,“ vzkázal.