Ministerstvo chtělo zakázat příští Konvičkovu akci, podle magistrátu ale není důvod

Ministerstvo zahraničí chtělo zabránit příští chystané akci Iniciativy Martina Konvičky, která má 11. září proběhnout před velvyslanectvím Saúdské Arábie. Požádalo proto pražský magistrát, aby akci zakázal, nebo alespoň přesunul. Jenže Praha shromáždění zakázat nehodlá – prý pro to nejsou zákonné důvody. A přesun na jiné místo zase odmítl pořadatel akce. Konvičkova iniciativa vyvolala před pár dny v centru Prahy paniku, když aktéři přijeli na náměstí převlečeni za bojovníky Islámského státu a stříleli mezi turisty z maket zbraní.

Akce před saúdskoarabským velvyslanectvím je naplánovaná na 11. září, tedy v den 15. výročí útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku nebo Pentagon, při kterých zemřely skoro tři tisíce lidí.

Ministerstvo zahraničí svou žádost zdůvodňovalo obavami o bezpečnost: „Jako hostitelská země jsme zodpovědní za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států. V místě, kde se má akce odehrát, je řada zastupitelských úřadů i rezidencí diplomatů,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Přímo naproti saúdskému velvyslanectví má třeba ambasádu Rusko. V těsné blízkosti mají své zastoupení i Malajsie nebo Kazachstán. 

Jenže podle mluvčího pražského magistrátu nejsou k zákazu akce zákonné důvody: „Tomuto shromáždění budeme společně s policií věnovat zvýšenou pozornost a úředníci magistrátu budou na místě konání,“ uvedl Vít Hofman. Podle něj požádal úřad o přesun shromáždění, ale pořadatel žádost neakceptoval.

Krnáčová: Magistrát měl už první akci zakázat předem

Na hlavy úředníků se snesla kritika už po minulé akci, podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) měl magistrát akci na Staroměstském náměstí zakázat předem. Podle ní úředník pochybil, chce z toho vyvodit personální důsledky. Na ty ale zatím nedošlo, ředitelka magistrátu, v jejíž kompetenci případné personální sankce jsou, je totiž na dovolené.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nedělní akci na Staroměstském náměstí v Praze, při níž aktéři přijeli  převlečeni za bojovníky Islámského státu a stříleli z maket zbraní, prošetřují pražští policisté jako výtržnictví, nevyloučili ani podezření ze šíření poplašné zprávy. Kvůli akci už padlo i trestní oznámení. Vyděšení turisté se totiž schovávali v okolních restauracích. 

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policie nepochybila, když proti akci nezasáhla. Ukončení akce je podle něj v gesci magistrátních úředníků. Ti akci ukončili ve chvíli, kdy na náměstí zavládla panika.