Na hřbitově v Heřmánkovicích uctili památku německých starousedlíků

Zprávy ve 23: Pieta v Heřmánkovicích (zdroj: ČT24)

Na hřbitově v Heřmánkovicích na Broumovsku uspořádaly občanské aktivistky pietní shromáždění na památku německých starousedlíků. Padesátku hrobů sudetských Němců odtamtud nechala odstranit starostka Jana Králová. Uvedla, že chtěla hřbitov upravit a odklidit poškozené a nebezpečné rozvaliny hrobů.

Hrob svých německých předků už chirurg Pavel Křenovský na hřbitově v Heřmánkovicích nenašel. Jen pohozený náhrobek. „Rozhodl jsem se, že to letos v průběhu léta zrekonstruujeme, necháme dozlatit. Našli jsme tu planinu… Za mě je to zkrátka druhý odsun Němců, odsun nebožtíků. To je nepřípustné,“ říká.

Na padesát hrobů německých obyvatel obce nechala starostka Jana Králová odstranit bagrem. „To jsou náhrobní desky, které bez jakékoliv úcty byly rozmlácené, nenávratně zničené. Neúcta k lidem, kteří tady žili, neúcta k paměti celého regionu. Škoda i pro lidi, kteří tady hledají své kořeny,“ řekl k výsledku prací na hřbitově koncem července odborník na památky z městského úřadu v Broumově Jiří Chotěborský.

Starostka Heřmánkovic svůj postup vysvětlila tím, že chtěla hřbitov upravit, aby byl důstojný. „Byly tady zbytky nebo torza hrobů, kde se o ně už osmdesát let nikdo nestaral. Byly to zbytky, rozvaliny. Takže jsme se snažili, aby to mělo nějakou důstojnost.“

Pomníky v pamětní aleji

Sudetoněmecký krajanský spolek bývalých občanů Broumovska Heimatkreis Braunau vyzval obec, aby hřbitov znovu upravila a vrátila mu jeho německou minulost. Chce, aby odstraněné pomníky znovu vztyčila v pamětní aleji. Starostka na kameru reagovat odmítla.

Místo původního německého hřbitova zůstala v Heřmánkovicích prázdná plocha. Kameny z hrobů obec odvezla. Případem se zabývá hejtmanství i Úřad vlády. „Umím si představit, a rozhodně bych si to přál, aby ta jména, která tady byla a teď tu nejsou, aby se tam znovu v té symbolické aleji objevila,“ říká farář z farnosti Broumov Martin Lanži.

Do druhé světové války byly Heřmánkovice německá obec. Žilo tu patnáct set Němců a 39 Čechů. Po válce se poměr obrátil.