Nájemné v městských bytech v Kroměříži podraží

Události v regionech: Nájemné v městských bytech v Kroměříži podraží (zdroj: ČT24)

Kroměřížská radnice výrazně zvýší nájemné v městských bytech. Nyní tam lidé platí 65 korun za metr čtvereční. Od července to bude až 150 korun. Podle vedení města současná úroveň nájemného zdaleka nepokrývá náklady na opravy domů. Někteří tamní obyvatelé se zvýšením nesouhlasí.

Že si za nájem jednopokojového bytu už brzy výrazně připlatí, se dozvěděla v dopise z kroměřížské radnice Jana Zelinková. Peníze navíc ale prý bude hledat těžko, se svým invalidním důchodem totiž každý měsíc sotva vyjde.

Jenže Kroměříži zase chybí peníze na opravy městských bytů. Má jich skoro pět set. Proto zdražuje. „Podle našich propočtů bychom měli vybrat navíc čtrnáct milionů korun ročně, které bychom potom rádi investovali právě do údržby těchto bytů,“ zdůvodnil místostarosta Kroměříže Jan Hebnar (ODS).

Od prvního července přestane platit jednotná sazba 65 korun. Byty budou rozdělené do tří kategorií. Čím vyšší, tím vyšší bude i nájemné. Například v Lutopecké ulici se rozdíl při placení nového nájemného mezi sousedy projeví nejvíc. Zatímco obyvatelé jedněch domů budou platit sto korun za metr čtvereční, jejich sousedé už 150 korun.

„Pokud ty náklady budou příliš, existuje státní příspěvek na bydlení. S žádostí pomůžou kolegové z radnice, sociální odbor,“ poradil Hebnar.

Tři desítky nových bytů nyní město dokončuje v budově bývalé vojenské správy v Havlíčkově ulici. Budou to ale byty startovací s úplně jinými podmínkami. Mají sloužit mladým lidem maximálně na dobu tří let. Během nich se nájem postupně zvýší ze 150 až na 250 korun za metr čtvereční. Cílem je usnadnit mladým vstup do života. Zároveň je ale motivovat, aby si hledali vlastní bydlení.