V přírodě přibývá sov, více jich ale je i v záchranných stanicích

Události v regionech: Nárůst počtu sov v přírodě (zdroj: ČT24)

Letošní rok přeje sovám. Podle ornitologů vyvedly více mláďat než loni – hlavně díky dostatku potravy, konkrétně hrabošů. Že se soví populace rozrůstá, je ovšem poznat i v záchranných stanicích.

Puštík obecný je v Česku nejrozšířenějším druhem sovy. Zatímco loni jich ubylo, letos populace roste. „Ve dvanácti budkách máme celkem 33 mláďat,“ řekl Lubomír Kmíňák z Českého svazu ochránců přírody. Dospělosti se podle něj dožije necelá polovina. „Ale stále je to významná pomoc přírodě,“ podotkl.

Stejně jako kalous ušatý nebo sýc rousný se i puštík obecný živí hlavně drobnými hlodavci, třeba hraboši. Podle Kmíňáka spotřebují nejméně tři hraboše denně. Pár s mladými jich tedy za rok spořádá na dva tisíce, což považují ochránci přírody za nejlepší způsob, jak bránit přemnožení těchto hlodavců.

Že je sov letos více, je ovšem znát i v záchranných stanicích. Ta v Bartošovicích na Novojičínsku přijala od začátku roku již několik sovích mláďat, která by v přírodě nepřežila – například poté, co vypadla z dutiny stromu. Pracovníci stanic ale apelovali, aby lidé vždy zvážili, zda zvíře zachrání.

„V řadě případů je možné, nutné a potřebné ponechat to mládě na území, kde bylo nalezeno. Neznamená to, že když jsou částečně opeřená mláďata mimo hnízdo, že se neuživí nebo že se o ně rodiče nestarají,“ upozornil vedoucí bartošovické záchranné stanice Petr Orel.