Šestiletá gymnázia v Praze zaskočil velký zájem. Rodiče se chtějí vyhnout silné konkurenci v 9. třídě

Velký nárůst počtu přihlášek letos obdržely šestileté obory gymnázií v Praze. České televizi to potvrdili ředitelé pěti oslovených škol. Obavy ze silné konkurence v deváté třídě podle nich vybízí rodiče a děti k dřívějšímu nástupu na gymnázia. Ředitelé pražských škol nárůst vysvětlují i přáním rodičů, aby si děti vyzkoušely přijímací testy.

„Velký nárůst je na šestiletá gymnázia,“ říká předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií České republiky Renata Schejbalová. V průměru se zájem oproti minulému roku zvýšil o 30 procent, některá pražská gymnázia ale zaznamenávají nárůst o více než 50 procent. Například Gymnázium Na Vítězné pláni obdrželo o 54 procent více přihlášek na šestileté obory než loni, Gymnázium Voděradská 2 dokonce zaregistrovalo nárůst o 76 procent.

„Rodiče to vysvětlují jednak tím, že za dva roky bude situace stejná, a jednak tím, že chtějí, aby si děti alespoň vyzkoušely přijímačky,“ dodává Schejbalová. Ředitelé oslovených pražských gymnázií nárůst u víceletých oborů vysvětlují snahou rodičů dostat děti na střední školu dřív, aby se vyhnuly problémům v deváté třídě.

Kvůli loňskému přetlaku uchazečů o čtyřleté obory gymnázií navýšila Praha kapacity o 240 míst. „Od loňského přijímacího řízení do letošního proběhlo v médiích tolik zpráv o nedostatku míst pro žáky z devátých ročníků, takže rodiče se pravděpodobně snažili taktizovat,“ vysvětluje situaci Šárka Hurtlová, ředitelka pražského Gymnázia Postupická.

Druhá škola na jistotu

Rodiče taktizují nejen přihlašováním dětí na šestileté a osmileté obory. Děti v devátých třídách letos častěji volily jedno gymnázium a jednu střední odbornou školu.

„V minulých letech převažovaly přihlášky se dvěma gymnázii, to se v letošním roce jednoznačně změnilo,“ řekla k situaci Jana Drake, ředitelka Gymnázia prof. Jana Patočky. Renata Schejbalová dodává, že letos „volí deváťáci druhou školu na jistotu“.