Ostravská Masná ulice prošla rekonstrukcí. Otevřela prostor pro dostavbu bytových domů

Události v regionech: Ostravská Masná ulice prošla rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

V centru Ostravy skončila rekonstrukce a prodloužení Masné ulice. Vznikl tak prostor pro plánovanou dostavbu bytových domů, které v budoucnu navážou na novostavbu na rohu Janáčkovy ulice. Město tam chce nechat vybudovat nájemní byty. Odhadem by jich mohlo vzniknout více než padesát, řekla v pátek náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (dříve ANO). Náklady na přestavbu ulice činily téměř 23 milionů korun bez DPH.

Masná ulice je v blízkosti rekonstruovaných bývalých městských jatek, kde po opravě sídlí galerie Plato. Před dostavbou prodloužení Masná končila několik metrů za ulicí Stodolní. Původní ulice byla v délce 34,5 metru rekonstruována a dále prodloužena k Janáčkově ulici v délce téměř sto metrů, což umožnilo propojení těchto ulic.

Nový úsek Masné je vizuálně podobný Stodolní, na kterou navazuje. V komunikaci a u parkovacích stání jsou položeny žulové kostky, v chodnících pak žulové desky a betonová zámková dlažba na cyklostezce. Přibylo na ní nové osvětlení, zeleň i podzemní kontejnery na tříděný odpad.

„Pro město je prodloužení ulice čtvrtým projektem v této lokalitě, který jsme v uplynulých třech letech realizovali. Prvním byl bytový dům na rohu ulice Janáčkova, druhým rekonstrukce jatek, třetím pak předprostor jatek a čtvrtým tato ulice,“ zrekapitulovala Bajgarová. Dodala, že v nejbližších letech je v plánu dostavba celého území tak, aby tam vznikla nová městská čtvrť.

Rezidence i dostupné byty

Město už loni prodalo komplex takzvaných nových jatek, které sousedí s historickou budovou bývalých jatek. Vzniknout by tam měl projekt soukromého investora nazývaný Rezidence Stodolní. Jeho součástí bude podzemní parkoviště, byty, kanceláře nebo komerční prostory. „Ten projekt je v současné době před dokončením pro získání vyjádření na povolení stavby,“ sdělila Bajgarová. Dodala, že město v souvislosti s tímto projektem počítá ještě s dokončením okolního veřejného prostoru mezi budovou jatek a Rezidencí Stodolní.

Mimo to město začalo připravovat dostavbu proluky u prodloužené Masné ulice. „V této chvíli připravujeme zadání pro návrh na dostavbu bytovými domy. Byli bychom rádi, aby tady vzniklo městské nájemní bydlení a posílili jsme tak život v této čtvrti,“ řekla Bajgarová.

Zatímco Rezidence Stodolní soukromého investora by měla nabídnout bydlení vyššího standardu, město chce vybudovat dostupné nájemní byty, které by se mohly začít stavět do tří let. Podle Bajgarové by se náklady na bytovou výstavbu měly pohybovat okolo 150 milionů korun.

„Nepřipravujeme architektonickou soutěž, ale rádi bychom měli několik studií možností, jak k té věci přistoupit,“ doplnila náměstkyně. Návrhy na možnou podobu budoucí dostavby by město chtělo mít k dispozici v létě.