Referendum o průmyslové hale se může Opatovicím prodražit. Developer požaduje 158 milionů

Opatovice budou možná muset zaplatit kompenzaci za nepostavenou halu (zdroj: ČT24)

Referendum, ve kterém obyvatelé Opatovic nad Labem odmítli stavbu nové průmyslové haly, může přijít obec velmi draho. Developerská společnost, která halu chtěla postavit, od svého záměru ustoupit nehodlá, navíc pro něj získala územní rozhodnutí. Zastupitelé Opatovic se nyní obávají toho, že budou muset developerovi zaplatit náhradu škody, jde až o 158 milionů korun. Referendum proběhlo souběžně s prezidentskými volbami.

Pokud by Opatovice nad Labem musely investorovi náhradu škody zaplatit, byly by ohroženy důležité investice, například opravy chodníků, stavba nového hřiště nebo přístavba školy.

„Včera (v pondělí) nám byl doručen oficiální posudek na náhradu škody,“ potvrdil starosta Opatovic Pavel Kohout (Opatovice podle vás) s tím, že developer vyčíslil škodu na 158 milionů korun. To je trojnásobek ročního rozpočtu obce. 

Starosta uvedl, že pokud by obec musela tyto peníze zaplatit, šlo by prakticky o zadlužení ve výši sedmdesáti tisíc korun na každého obyvatele Opatovic. „Dvanáct let by se v této obci nic nepostavilo ani neopravilo,“ dodal.  

Pozemky patří developerovi

„Pokud se projekt opravdu zastaví, budeme požadovat kompenzaci od obce. Věříme, že žijeme v právním státě a že není možné jen tak přijít k pozemku a říct: My si nepřejeme, abyste váš pozemek používali v souladu s územním plánem,“ řekl jednatel společnosti Czech Industrial Development Jan Jirotka.

Pozemky, kde má stát průmyslová hala, má developer ve svém vlastnictví. Získal na ně také posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA) a tento týden také další důležitý dokument –⁠ územní rozhodnutí. 

Kohout ujistil, že proti územnímu rozhodnutí obec Opatovice nad Labem podá odvolání. „Referendum je závazné, je platné, my podle něj musíme samozřejmě jednat,“ vysvětlil.

Podle opozičních zastupitelů však měla obec celou záležitost řešit dřív, samotná petice proti stavbě vznikla už před dvěma lety. „Petici, aby referendum mohlo vzniknout, podepsala asi třetina obce. Mně třeba osobně se nelíbí takovéto haly esteticky. Na okraj vesnice taková hala nepatří,“ myslí si opoziční zastupitel Nathaniel Filip Aras (Koruna česká).

Opatovice momentálně čekají na právní zhodnocení vzniklé situace a případných finančních rizik. Další kroky projednají zastupitelé na svém zasedání 29. března.