Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.

Chovatelé z plzeňské zoologické zahrady se pětkrát vypravili do Íránu, aby unikátního živočicha našli. Alespoň spatřit zmiji pavoučí se jim podařilo jen jednou. Pár mláďat nakonec v roce 2021 získali od soukromého chovatele ve Švýcarsku. Ten je podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka jedním z mála lidí na světě, který je má, a je první, kdo je rozmnožil.

„Je to naprosto bizarní, nádherný tvor. Na konci ocasu má výrůstek, který vypadá jako zadeček a nohy pavouka. Když má hlad, stočí se, dá ocas před hlavu a pavoukem na konci ocasu třepe, aby navnadila kořist. Pták, který myslí, že si uloví k snědku pavouka, se tak nakonec sám stane potravou této zmije,“ popsal hada milovník plazů Trávníček.