Doprava i parkování v centru Českých Budějovic se opět změní. Město je ale bude řešit dál

V některých úsecích centra Českých Budějovicích se od 1. března opět změní doprava a parkování. Řidiči budou moci znovu využívat průjezd z ulice Na Sadech přes náměstí a Mánesovu třídu. Na všech stranách Náměstí Přemysla Otakara II. město také obnoví parkování. Informoval o tom náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Minulé vedení města loni rozhodlo, že uzavře průjezd z ulice Na Sadech přes náměstí a Mánesovu třídu a omezí parkování na náměstí. Nařízení napadli živnostníci u soudu, který omezení zrušil. Doprava a parkování se tak musí vrátit do předchozího stavu od 1. března.

Podle Bureše město bude hledat ještě další možnosti, jak by šlo dopravu v centru řešit. „Jedná se určitě o provizorní řešení, my s tím stavem nejsme spokojeni. Ale vzhledem ke lhůtě od soudu jsme neměli moc času na to, abychom to připravili lépe. Komplexnější řešení celé situace budeme mít na stole v pozdější době,“ řekl náměstek.

Od 1. března tak například bude moct na náměstí parkovat o patnáct vozidel víc, doposud šlo o sedm desítek aut. Dále město obnoví šest míst pro automobily invalidů.

Ceník parkovného na náměstí zůstane stejný, za první hodinu zaplatí řidiči sedmdesát korun, za každou další sto korun. Parkování na náměstí je radnicí koncipované jako krátkodobé, které má sloužit jen k tomu, aby si lidé vyřídili potřebné věci na úřadech. Dále se od 1. března změní jednosměrný provoz v některých ulicích poblíž náměstí.

Parkování má město řešit i na sídlištích

Doprava a parkování v Českých Budějovicích je podle vedení radnice hlavním tématem ve městě. Podle primátorky Dagmar Škodové Parmové (ODS) má dopad jak na obyvatele, tak na lidi, kteří do krajského města přijíždějí.

„Mnohem větší katastrofa je ale parkování na levém břehu na sídlištích Máj a Vltava. Tam není možné parkovat a musíme to řešit. Máme připravený návrh, který bychom chtěli představit,“ uvedl českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).