Z Olomouce zmizí dřevěná pódia. Pro zahrádky restaurací platí nová pravidla

Události v regionech: Nová pravidla pro zahrádky restaurací v Olomouci (zdroj: ČT24)

Vedení olomouckého magistrátu vyžaduje nový vzhled restauračních předzahrádek. Ne všem provozovatelům se ale jednotná pravidla líbí. Podle radnice mají na úpravy pětileté přechodné období. Vzhled prostoru před bary a kavárnami regulují třeba v historických centrech Třebíče, Telče nebo Brna.

Takzvaných dřevěných pódií je v památkovém centru Olomouce několik. Podle některých hospodských to bez nich kvůli sklonu ulice nejde. Podle jiných jsou nevkusná a musí pryč.

Změny vyvolávají emoce. Radnice přitom o sjednocení pravidel jednala tři roky – s památkáři, odborem dopravy, policií i provozovateli. „Židličky a stoly jsou postavené na dlažbě, slunečníky by měly mít dostatečnou podchozí výšku, měly by být jednobarevné, světlé, bez reklamních nápisů,“ nastínila vedoucí městského odboru Útvaru hlavního architekta Jana Křenková.

Novým pravidlům se budou muset přizpůsobit mimo jiné čtyři restaurace na Dolním náměstí. Kvůli nerovnostem mají všechny dřevěné zahrádky s podestou. Provozní restaurace Jiří Šmoldas neví, jak jinak na šikmé cestě vytvořit rovinu. Protože už ale předzahrádku v podobě pódia má, na její odstranění má pět let. Ovšem ti, kdo ji budou stavět nově, už musí počítat s přísnějšími pravidly.