Zraněných po otřesu v dole na Karvinsku je šestnáct. Většinu už z nemocnic propustili

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až v pátek.

Většinu zraněných rozvezly sanitky, jednoho transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) vrtulník. „Pacient je mimo ohrožení ve stabilizovaném stavu. Je dokonce plánovaný jeho překlad z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení,“ řekla mluvčí FNO Petra Petlachová.

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl ve čtvrtek uvedl, že všichni zranění, které ošetřovali, byli při vědomí. Mezi zraněními převažovala poranění páteře a končetin.

V místě se v době otřesu netěžilo

Mluvčí OKD Naďa Chattová už ve čtvrtek řekla, že neštěstí se stalo v hloubce zhruba 1100 metrů pod povrchem. Mrtvým horníkem je zaměstnanec české národnosti.

„V tuto chvíli na místě fárají báňští inspektoři. Vyšetřování potrvá v řádech dnů, nebo spíše týdnů. Na pracovišti, kde nastal otřes, se v danou chvíli netěžilo, aktuálně tam probíhaly přípravné práce na likvidaci porubu (dobývacího prostoru),“ řekla mluvčí. Dodala, že na jiných místech dolu se normálně těží.

„Příčinu smrtelného úrazu bude šetřit komise složená ze zástupců obvodního báňského úřadu pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, Policie ČR, vedení OKD a zástupců odborové organizace,“ uvedla Chattová.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela. Firma těží už jen v Dole ČSM. V OKD pracuje včetně dodavatelských zaměstnanců přibližně 3300 lidí. Vlastníkem firmy je prostřednictvím společnosti Prisko stát.