Na úpatí Jeseníků vyroste větrná elektrárna, podíl v ní bude mít obec Zátor. Vydělá a usnadní přípravu

Události v regionech: Na Bruntálsku vznikne větrná elektrárna spoluvlastněná obcí (zdroj: ČT24)

U obce Zátor na Bruntálsku vznikne větrná elektrárna s pěti až osmi turbínami. Od těch dosavadních se bude lišit tím, že obec na ní bude zainteresována – bude mít pětiprocentní podíl. S ČEZem, kterému připadne zbytek, si také rozdělila úkoly při práci s úřady. Sama bude mít na starost územní plánování. Pro energetickou společnost je to pilotní projekt, podobně by chtěla přistoupit ke stavbám větrných elektráren i v budoucnu. Zatím se v některých případech potýká s odporem k větrníkům.

Snížení poplatků za odpad, nové chodníky nebo opravená škola – právě tak chce Zátor využít peníze z větrných elektráren, na kterých se dohodl se společností ČEZ. Projekt už před časem podpořilo přes 80 procent obyvatel.

Obec bude mít v elektrárně pětiprocentní podíl a také se bude podílet na přípravě její stavby. Především zajistí její zanesení do územněplánovací dokumentace včetně krajských zásad územního rozvoje.

„Lokalita byla tipována podle toho, že na horním Zátoru dost fouká. A druhá věc, mělo by to být minimálně kilometr od lidských obydlí. Takže tam jsme vybrali vhodnou lokalitu mezi lesy,“ uvedla starostka Salome Sýkorová (SNK-ED).

ČEZ bude mít před stavbou za úkol zajistit posouzení vlivu na životní prostředí a sehnat stavební povolení. Vybere také zhotovitele.

Větrníky v Zátoru jsou pilotním projektem ČEZu, od kterého si energetická společnost především slibuje usnadnění všech procesů. „My nemůžeme udělat nic bez jejich vědomí. Nemůžeme postavit o jeden větrník více nebo si vymyslet cokoli dalšího. Je to vyjádření vzájemné důvěry z jedné i druhé strany a zároveň to všechny procesy zjednoduší a urychlí,“ shrnul mluvčí ČEZu Vladislav Sobol.

Zátorské turbíny budou mít výkon 20 megawattů a budou schopny pokrýt spotřebu asi 25 podobných obcí. Do roku 2030 chce mít ČEZ bezemisní obnovitelné zdroje o výkonu až šest gigawattů. Soustředit se chce podle Sobola dál na Bruntálsko. „Tady fouká hodně, takže to využijeme. Budou jich, myslím, v horizontu několika měsíců nebo několika let, desítky,“ avizoval.

V Moravskoslezském kraji zatím vyrábějí větrné elektrárny proud v šesti lokalitách. Ta největší stojí na Červeném kopci u Rejchartic na Bruntálsku, kde se točí šest turbín. Tři další mají do tří let postavit u Sudic na Opavsku, kde to schválili v místním referendu.

Zato v Olomouckém kraji fungují dvě desítky větrných elektráren nebo větrných parků. Ale stavba nových se v poslední době téměř zastavila – hlavně kvůli nesouhlasu obyvatel. „Největším problémem je krajinný ráz – vzhled větrných elektráren. Prakticky se točí velké komíny a ještě se hýbou dokola lopatky. Potom hluk a také možné snížení cen nemovitostí,“ shrnul výhrady starosta Potštátu René Passinger.

Jeho město se snaží zabránit výstavbě plánovaných větrníků, ale naráží na fakt, že bývalé vedení radnice již uzavřelo s investorem smlouvu o spolupráci.