Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Jan Šperlich podle soudkyně Ivony Otrubové porušil zákon a povinnosti vyplývající z jeho zaměstnání. Poukázala i na to, že škoda přesáhla deset milionů korun, což je škoda velkého rozsahu. „Obžalovaný jednal ve vědomé nedbalosti, věděl, že pokud se nebude plně věnovat řízení, může způsobit vážnou nehodu,“ uvedla soudkyně.

Soud při ukládání trestu přihlédl k tomu, že obžalovaný žil dosud řádným způsobem života, k činu se doznal a projevil lítost.

Podmíněný trest a zákaz činnosti navrhovala i státní zástupkyně, i ona poukázala na polehčující okolnosti. Šperlich, strojvedoucí s třináctiletou praxí, u soudu uvedl, že si z nehody nic nepamatuje. Po skončení soudu řekl, že než rozsudek je pro něj důležité, že jsou všichni živí.

Nehoda se stala 31. července 2021. Podle žalobkyně se Šperlich nevěnoval řízení a nerespektoval návěstidlo stůj, s lokomotivou pokračoval dál a za stanicí Němčice nad Hanou se střetl s osobním vlakem. V osobním vlaku jedoucím z Olomouce do Nezamyslic, do kterého nákladní lokomotiva narazila, bylo v osudnou dobu devět lidí – sedm cestujících, strojvedoucí a vlakvedoucí.

Při nehodě dva vozy osobního vlaku vykolejily. Při kolizi byl lehce zraněn vlakvedoucí, který utrpěl zhmožděniny hlavy a hrudníku, a dva cestující, kteří utrpěli pohmožděniny. Šperlich po střetu narazil hlavou do ovládacího pultu a utrpěl otřes mozku. 

Drážní inspekce původně uvedla, že je škoda 10,3 milionu korun, loni v dubnu ji pak inspekce vyčíslila s odkazem na závěrečnou zprávu na více než 24 milionů korun. Soudkyně loni v listopadu uvedla, že si kvůli tomu buď vyžádá znalecký posudek, nebo likvidační zprávu od pojišťoven. U soudu byla nakonec prokázána škoda ve výši 10,6 milionu korun. 

Šperlich byl obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti, kde mu hrozila sazba dva až osm let vězení. Soud vzal při ukládání trestu v úvahu jeho přiznání i dosavadní bezúhonnost.