O Jindřišskou věž je velký zájem. Arcibiskupství dostalo tři desítky nabídek

Tři desítky nabídek na koupi Jindřišské věže v centru Prahy obdrželo pražské arcibiskupství, které se chce gotické zvonice zbavit. Mezi zájemci je i hlavní město Praha. I když je možné nabídky podávat až do konce týdne, generální vikář arcidiecéze Jan Balík předpokládá, že už jich významně nepřibude. Nového majitele by podle něj mohla mít věž do léta.

Vzhledem k velkému množství nabídek arcibiskupství zřejmě vybere toho, komu Jindřišskou věž podá, ve více kolech. Užšího kola by se měl zúčastnit i současný nájemce věže, společnost Jindřišská věž, která má uzavřenou smlouvu na dobu určitou do konce roku 2044. Hned na začátku vyloučí církev podle Balíka ty zájemce, kteří nepodepsali mlčenlivost.

Arcibiskupství původně nabídlo Jindřišskou věž za 75 milionů korun. Jeho generální vikář nyní uvedl, že množství nabídek cenu navýšilo nad sto milionů korun. Kdo si tuto památku nakonec zakoupí, bude muset mít připravené i další peníze, podle dřívějšího Balíkova vyjádření budou nutné opravy ještě za 20 až 30 milionů.

Církev se rozhodla turisticky atraktivní věž prodat, protože neslouží sakrálním účelům, je to pro ni nepotřebný a z ekonomického hlediska nevýhodný majetek. Zejména nechce investovat do oprav. I kdyby sehnala grant, většinu by musela dát z vlastního, upozornil generální vikář.

Dlouhodobý nájemce podle něj budovu zhodnotil. Podle textu inzerátu byla v roce 2001 ve věži provedena vestavba vnitřního prostoru, na kterou jsou posazena jednotlivá podlaží. Samotná Jindřišská věž byla původně zvonicí kostela svatého Jindřicha a Kunhuty, který stojí naproti ní. Vznikla v 15. století, při válkách v 17. a 18. století byla poškozena, její nynější vnější podoba je výsledkem novogotické rekonstrukce.

Ekonomické plány katolíků

Církev uvedla, že se novým nastavením hospodářství snaží připravit na dobu, kdy přestane od roku 2030 dostávat od státu peníze na svou činnost. Pražská arcidiecéze se rozhodla investovat do nájemního bydlení v Praze. Chce do něj do roku 2025 vložit téměř tři miliardy korun a plánuje mít tisíc bytů. Půjde o nákup nových nemovitostí, opravy činžovních domů i vlastní development.

Dalším zdrojem příjmů arcibiskupství by mělo být lesní hospodářství, naopak zbavovat se chce obtížně spravovatelného majetku. Vedle Jindřišské věže v Praze arcibiskupství zvažuje i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je ztrátový.