Ráno po ošetření na pohotovosti v Domažlicích zemřel kojenec, tragédií se zabývá policie. Nemocnice spojitost odmítla

O úmrtí nemocného kojence, kterého poslal lékař z Domažlické nemocnice domů, se zajímá policie. S tříměsíčním chlapcem přišli rodiče v pondělí večer na pohotovost s přetrvávající rýmou, kašlem a vysokou teplotou, ale dozvěděli se, že je pouze nachlazený. Do rána však dítě přestalo dýchat a přivolaná záchranná služba už ho nezachránila. Na událost ve čtvrtek upozornily weby Novinky.cz a iDNES.cz. Podle mluvčího nemocnice nemá smrt dítěte souvislost s potížemi, s nimiž bylo v nemocnici ošetřováno.

Rodiče vzali tříměsíčního kojence do Domažlické nemocice, když ho rýma a kašel neopouštěly déle než týden a přidala se k nim vysoká teplota. Podle serveru iDnes.cz jim ošetřující lékař řekl, aby s dítětem nechodili ven, dali mu Panadol nebo Nurofen v čípcích a kapky do nosu a poslal je domů. Dítěti se však přes noc přitížilo a ráno přestalo dýchat.

„Po našem příjezdu už bylo dítě v bezvědomí. I přes veškerou snahu se u něj nepodařilo obnovit životní funkce a lékař bohužel konstatoval smrt,“ citoval web mluvčí krajské záchranné služby Márii Svobodovou.

Podle Novinek.cz je pod lékařskou zprávou o vyšetření dítěte podepsán lékař, který se před soudem brání obžalobě, že jinému dítěti vypláchl žaludek vysoce koncentrovaným solným roztokem. Šestnáctiměsíční chlapec tehdy zemřel. Prvoinstanční soud jej nepravomocně uznal vinným, případ ale šel ještě k odvolacímu soudu.

Nemocnice ovšem odmítla, že by nynější úmrtí kojence souviselo s předchozím ošetřením v nemocnici a že by její lékaři byli viníky.

„Pro toto obvinění neexistuje žádný důkaz. Naopak informace, které má nemocnice čerstvě k dispozici, naznačují, že ošetření dítěte v nemocnici bylo úspěšné, zdravotní potíže odezněly a smrt dítěte nemá žádnou souvislost s potížemi, se kterými bylo v nemocnici ošetřováno,“ řekl mluvčí Domažlické nemocnice Jiří Kokoška.

Úmrtím se nicméně zabývá policie. „Nařídili jsme soudní pitvu, která objasní přesnou příčinu úmrtí dítěte,“ řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Na výsledek pitvy čeká podle Kokošky i nemocnice.