Karlovy Vary připravily ruskojazyčnou kampaň. Městská opozice ji kritizuje jako nevhodnou

Spory kvůli ruskojazyčné kampani Karlových Varů (zdroj: ČT24)

Část karlovarských zastupitelů kritizuje propagační kampaň městského infocentra, která je v ruštině. Domnívají se, že je nevhodná a poškozuje pověst Karlových Varů. Vedení infocentra i městští radní ji hájí. Podotýkají, že je cílena především na Rusy žijící v Německu.

Karlovy Vary nejprve kvůli restrikcím spojeným s pandemií covidu-19 a následně kvůli důsledkům ruské agrese na Ukrajině přišly o řadu ruskojazyčných klientů. Nyní se město pokouší přilákat Rusy, kteří se usadili v Německu. Zacílilo na ně proto ruskojazyčnou reklamu. Podle ředitele karlovarského infocentra se zobrazuje pouze na počítačích či mobilech v Německu, a to výhradně na zařízeních nastavených v ruském jazyce.

Proti tomu se ohradila skupina zastupitelů, ke kterým se připojil i Karlovarský kraj. „My jsme se ohradili proti sloganu Karlovy Vary – město, které vám rozumí v kontextu agrese, která je všemi neakceptována a jako Karlovarský kraj jsme se proti ruské agresi ohradili. Slogan byl nešťastný v načasování,“ poznamenal náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti). Vedení města část výhrad přijalo a infocentrum zmíněný slogan v kampani nakonec nepoužilo. 

Zatímco však kraj měl námitky hlavně proti konkrétní formulaci, nespokojení zastupitelé jsou proti kampani jako takové. Podle zastupitele Jindřicha Čermáka (Piráti) by nemělo město na ruskojazyčnou klientelu za současné situace cílit vůbec. Nazval kampaň „okénkem do minulosti“. Zastupitel Adam Klsák (KOA) upozornil, že Rusové žijící v jiných zemích proti válce na Ukrajině většinou aktivně nevystupují. Kritici adresovali vedení města otevřený dopis, v němž varovali, že by podle nich mohla kampaň poškodit pověst Karlových Varů.

Že by něco takového hrozilo, odmítl ředitel infocentra Josef Dlohoš. „Karlovy Vary nejvíc poškozuje to, jak momentálně diskutujeme, jestli je to vhodné, nebo to není vhodné. My sami v infocentru, na magistrátu jsme delší dobu diskutovali a k tomuto kroku přistoupili až po půl roce války na Ukrajině. Potom, co se podle nás situace relativně stabilizovala a neeskaluje,“ řekl.

Náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO) zdůraznil, že „nikdo neláká Putinovy příznivce“. Kampaň podle něj cílí na lidi, kteří hovoří rusky, ale žijí mimo Rusko. Domnívá se, že to ani nemusí být Rusové, ale lidé z jiných zemí, kteří jazyk používají. „Na ty cílí kampaň – přijeďte do Karlových Varů a užijte si pobyt,“ podotkl.

Západočeské lázně se nyní ovšem začínají zajímat i o případnou ukrajinskou klientelu. „Až se uklidní válečný konflikt, tak jsme přemýšleli o tom, že jistě na Ukrajině bude spousta válečných veteránů, jejichž zdravotní stav nebude ideální a kteří budou potřebovat léčbu. Proto jsme uvažovali o tom, že bychom mohli nabídnout kapacity Karlovarského kraje zejména v období mimosezony pro tento účel,“ nastínil ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský. Pobyty veteránů by podle předběžných informací měla hradit ukrajinská vláda.