V Plzni vznikne od ledna speciální pořádková jednotka, pátá v Česku

Speciální pořádková jednotka v Plzni (zdroj: ČT24)

Policie Plzeňského kraje od ledna zřídí speciální pořádkovou jednotku. Její výhodou bude okamžitá akceschopnost, policisté budou k dispozici čtyřiadvacet hodin denně a bude je možné nasadit u sportovních utkání, demonstrací, nenadálých situací nebo pátrání po osobách. Půjde o pátou formaci tohoto typu v zemi.

Loni v říjnu pátrali záchranáři a policisté na Domažlicku u Čerchova po pohřešované německé dívce. Do akce se zapojily české i německé týmy a všechny dostupné síly. Českým policistům velel Petr Mášek, k dispozici měl lidi ze všech obvodních oddělení rozmístěných po celém Plzeňském kraji.

„Jestli je tam nebezpečí z prodlení, nutnost ochrany, potřebujeme lidi okamžitě. V tomto případě to nebylo možné. Policisté byli na svých odděleních, nebo dokonce doma a my je telefonicky volali do práce. Ten dojezd nebyl tak efektivní,“ popisuje zkušenost s pátráním v Českém lese.

Změnu má přinést ustavení speciální pořádkové jednotky, jejíž členové budou k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. Pomohlo by to i u pátrání po dívce před rokem. „Měli bychom k dispozici řekněme dvacet policistů navíc, které jsme tehdy neměli,“ poznamenal Mášek.

Útočníci, demonstrace, sportovní utkání

Členové jednotky se budou cvičit i na ozbrojené útočníky na školách nebo na úřadech. „Tam je to teď problematické v tom, že na místo dorazí prvosledové hlídky, většinou se jedná o dvou- až čtyřčlenné týmy. Speciální jednotka by byla těmto zasahujícím policistům jistě oporou,“ poznamenal Mášek. Podle něj bude důležité, aby byli policisté z jednotky připraveni i na demonstrace nebo na fotbalová utkání.  

Pořádková jednotka bude sídlit v Plzni na Slovanech, kde je také obvodní oddělení, prostory by měly projít speciálními úpravami, fungovat by měla začít od ledna. „Jednotku chceme využívat i k běžnému výkonu služby, nechceme, aby policisté seděli na útvaru a čekali na akci,“ řekl ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Plzeňského kraje Jaroslav Vild.

Žádní policisté navíc

Ten o zřízení jednotky začal uvažovat už před dvěma lety, kdy nastoupil do funkce. „Vznikem jednotky částečně řešíme situaci v jižních Čechách a Karlovarském kraji, budeme působit i v Praze, která je v dojezdové vzdálenosti a případně jinde v republice. Museli jsme ale garantovat, že nebudeme požadovat žádná tabulková místa a policisty navíc,“ řekl.

V České republice jsou zatím speciální pořádkové jednotky v Praze, Ústí nad Labem, Brně a Frýdku-Místku. Plzeňská pořádková jednotka má sto osmdesát policistů, sto jich přejde do speciální. V Plzeňském kraji chybí aktuálně 250 policistů.