Na Maliníku je nová otočka, k Jizerské magistrále se díky ní dostanou autobusy z Jablonce

Autobusy z Jablonce a Janova nad Nisou začaly jezdit takřka až do stopy Jizerské magistrály. Nově začala fungovat točna na Maliníku, linka 101 tedy pojede z Bedřichova ještě dál. Zároveň vznikl odbočovací pruh k parkovišti na Maliníku, který by měl zlepšit plynulost provozu na silnici přes Bedřichovské sedlo.

Prodloužení autobusů na Maliník má význam pro turisty i obyvatele této části jizerskohorského Bedřichova, kteří přijíždějí od jihovýchodu. Zatím přes Maliník jezdily pouze autobusy z Liberce, které končí v centrálním Bedřichově.

Podle bedřichovského starosty Petra Holuba (NEZ) byla 4,5milionová investice do autobusové otočky a také odbočovacího pruhu k parkovišti sice nevelká, ale pro město důležitá. „Jsem rád, že se to stihlo před zimou, rozšířením komunikace a vybudováním autobusové zastávky mimo silnici a také odbočovacího pruhu k parkovišti dojde ke zvýšení bezpečnosti provozu. Navíc všichni obyvatelé obce teď budou moci nastoupit do MHD a jet do Jablonce,“ shrnul.

Dodal, že úpravy na Maliníku byly v územním plánu téměř dvacet let, dlouho na to ale nebyly peníze. Stavbu nyní zaplatil Liberecký kraj. Jeho radní pro dopravu Jan Sviták (SLK) řekl, že zatímco odbočovací pruh zůstane v majetku kraje, autobusovou točnu převezme obec.

Od odbočovacího pruhu k parkovišti ovšem starosta neočekává, že by dopravní situaci na Bedřichovském sedle zcela spasil, byť zlepšit by ji měl. „Dá se čekat, že tady nějaké zácpy od Liberce, kde ten příjezd není tak komfortní, budou. Spolupracujeme ale s hasiči a policií, která nám umožňuje v takovém případě obec krátkodobě uzavřít,“ uzavírá Holub.