HN: Mitas mění majitele, švédský Trelleborg prodává divizi Japoncům

Výrobce pneumatik Mitas, který má výrobní závody v Praze, Zlíně a Otrokovicích, mění po šesti letech majitele. Švédská skupina Trelleborg prodává svou divizi, jejíž součástí je i Mitas, za víc než dvě miliardy eur (51,5 miliardy korun) japonské firmě The Yokohama Rubber Company. Píší o tom Hospodářské noviny (HN).

„Uzavření transakce podléhá schválení příslušných antimonopolních úřadů a očekává se, že bude dokončeno v závěru letošního roku nebo na začátku příštího roku,“ sdělila Hospodářským novinám viceprezidentka Trelleborgu Karina Larssonová, která odpovídá za komunikaci.

V pražském a otrokovickém závodě se vyrábí pneumatiky pro zemědělské a stavební stroje. Ve Zlíně je výroba pneumatik pro motocykly, letadla a vysokozdvižné vozíky a rovněž výroba gumárenských směsí. V minulém roce dosáhly tržby společnosti okolo sedmi miliard korun a čistý zisk byl 484 milionů korun.

V roce 2016 byl Mitas součástí transakce, při níž Švédové koupili gumárenskou skupinu ČGS Holding. Prodávající Oldřich Šlemr a Tomáš Němec inkasovali v přepočtu přes třicet miliard korun. Trelleborgu neprodávali jen české závody Mitasu v Praze, Zlíně a Otrokovicích. ČGS v té době vlastnila dalších deset výrobních závodů včetně továrny Mitas v USA či provozů dalších gumárenských společností jako Rubena či slovinský Savatech.

Vlastnictví Mitasu bylo klíčové

Kromě Mitasu získají Japonci rovněž výrobu a prodej pneumatik značek Trelleborg, Maximo, Cultor a Interfit využívaných v zemědělství, průmyslu a stavebnictví. Podle expertů oslovených HN tvoří Mitas asi třetinu obratu divize Trelleborg Wheel Systems (TWS). Podle zástupců Trelleborgu bylo vlastnictví Mitasu při vyjednávání s Japonci velmi důležité. Podle Kristýny Duchoňové z Trelleborg Wheel Systems Czech Republic byla díky němu celá prodávaná divize pro skupinu Yokohama přitažlivější, neboť pokrývá i ty části trhu, ve kterých před převzetím ČGS nebyl Trelleborg tak silný.

Převzetím TWS japonská Yokohama výrazně posílí svou pozici v Evropě, kde nyní prodává hlavně pneumatiky pro osobní auta. Za zmíněných 2,1 miliardy eur získají Japonci 40 prodejních zastoupení a 14 výrobních závodů. Kromě Česka má švédská TWS výrobu také v Itálii, Lotyšsku, Srbsku, Slovinsku, USA, Brazílii, Číně a na Srí Lance. Celkem skupina ke konci loňského roku zaměstnávala 6750 lidí, v české části pracovalo téměř devatenáct set zaměstnanců.